Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Φωτογραφικές "επισημάνσεις" ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτογραφικές "επισημάνσεις" ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν

Ένα προσωπικό φωτογραφικό “ντοκουμέντο”, που κινείται με ευκολία από την κλασική ασπρόμαυρη στην έγχρωμη φωτογραφία, επιχειρείται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στην γκαλερί Citronne στον Πόρο. Τα έργα καδράρουν τον κόσμο σε φωτογραφικά καρέ και η φωτογράφος συγκροτεί και αναπτύσσει ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

«Η Μαίρη Χριστοφίδη δεν εικονογραφεί μηνύματα, ούτε αφηγείται ιστορίες. Επισημαίνει απλώς μικρές συμπτώσεις στο πλαίσιο της καθημερινότητάς της, που προκύπτουν από τη συνάντηση ασήμαντων γεγονότων που επιλέγουν οι αισθήσεις της με τη σημασία που τους αποδίδει η μνήμη της μέσω του φωτογραφικού της κάδρου», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Πλάτων Ριβέλλης.

«Οι περισσότερες φωτογραφίες, παλαιές και νεότερες, επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές, αφορμώνται από την επιθυμία του ανθρώπου να διατηρηθεί η μνήμη μιας δεδομένης στιγμής», αναφέρει η ιστορικός τέχνης και υπεύθυνη της γκαλερί Citronne Τατιάνα Σπινάρη, προσθέτοντας πως «διέπονται από την αντίσταση στον χρόνο, όπου “τα πάντα ρει”, σαν να επιχειρούν να τον ακυρώσουν. Λειτουργούν, λοιπόν, ως τεκμήρια ζωής και εμπειρίας, ως σταθμοί του βίου, ως μάχη επιβίωσης - γι’ αυτό, άλλωστε, ελκύουν και συγκινούν τον θεατή. Δημιουργούν και διατηρούν ίχνη. Με αυτό το σκεπτικό οργανώθηκε η έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη, η οποία εντάσσεται στη φετινή θεματική τής γκαλερί Citronne, τα «Ίχνη στον χρόνο», καταλήγει.

Με αφορμή την έκθεση της Μαίρης Χριστοφίδη στον Πόρο, με διάρκεια έως 8 Σεπτεμβρίου, η γκαλερί Citronne οργανώνει διήμερο δωρεάν σεμινάριο φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη με τίτλο «Άχρηστες φωτογραφίες», σε δύο διαδοχικά τετράωρα (Παρασκευή 26.7 και Σάββατο 27.7), το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη του Πόρου. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να αποστείλουν mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL