Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2013/14: Ένα διαρκές... φεστιβάλ των τεχνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2013/14: Ένα διαρκές... φεστιβάλ των τεχνών

Σε ένα... διαρκές φεστιβάλ θα μετατραπεί τη νέα καλλιτεχνική περίοδο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το πλήρες πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή της.

Ο διεθνής προσανατολισμός του φετινού προγράμματος, αλλά και η ανάδειξη, με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, της νέας καλλιτεχνικής παραγωγής βρίσκονται αυτή τη χρονιά στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της.

Έργα προσανατολισμένα σε ανοιχτά ερωτήματα της σύγχρονης εποχής (όπως το Ganesh versus the Third Reich από το αυστραλέζικο Back 2 Back Theatre ή το εμπνευσμένο από τη Φουκουσίμα Ground and Floor του Ιάπωνα αβανγκάρντ σκηνοθέτη Toshiki Okada), αλλά και έργα βραβευμένων  συγγραφέων, όπως Το Μουσείο των Φράσεων του Ελίας Κανέττι ή Τα συμβόλαια του εμπόρου της Ελφρίντε Γέλινεκ, χαρακτηρίζουν τις διεθνείς μετακλήσεις στον τομέα του θεάτρου.

Όμως το θεατρικό πρόγραμμα της Στέγης θα ξεκινήσει στις 15-27 Οκτωβρίου με ένα αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη, ενώ θα ακολουθήσουν ο Σίμος Κακάλας με το Τέλος (13/11), ο Έκτορας Λυγίζος με το Room service (18/12), Μιχαήλ Μαρμαρινός που θα παρουσιάσει τη δική του εκδοχή του Φάουστ (15/1), η Λένα Κιτσοπούλου και η Κοκκινοσκουφίτσα: το πρώτο αίμα (14/5). Στην εφηβική σκηνή παρουσιάζεται Το τρένο του Λένου Χρηστίδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου (7/11) καθώς και το Before your very eyes των Gob Squad και Campo (8-10/11).

Στον τομέα του χορού ξεχωρίζει το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, αλλά και το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1-7/2), το Re-calculate της Μαριάννας Καβαλλιεράτου (19/10), ενώ έργα τους θα παρουσιάσουν η ομάδα Rosas της Anne Teresa De Keersmaker και ο Ισπανός χορογράφος Israel Galvan. Παράλληλα, το επιτυχημένο πρόγραμμα Dancing to connect φέτος θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία της Πάτρας, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης.

Ταυτόχρονα, από τη Στέγη θα διοργανωθούν δύο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, το Transitions που επικεντρώνεται στα Βαλκάνια αυτή τη χρονιά, με καλεσμένους από όλες τις χώρες, μεταξύ των οποίων και η διάσημη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, καθώς και το Fast Forward Festival, που αναδεικνύει τη χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών σε υβριδικές παραστασιακές μορφές, με καλεσμένους, μεταξύ άλλων, τους Rimini Protokoll.

Ιδιαίτερα πλούσιο αναμένεται, επίσης και το συναυλιακό πρόγραμμα, που απλώνεται σε είδη που ξεκινούν από την κλασική και φτάνουν μέχρι την ηλεκτρονική μουσική, ενώ θα συνεχιστούν και φέτος οι επιτυχημένες διοργανώσεις, όπως το Πανόραμα της ελληνικής τζαζ, το Borderline Festival, το Μουσικό Χωριό στη Στέγη κ.λπ. ενώ στις 12-13/10 θα πραγματοποιηθεί το In Mute Festival, μια συνάντηση της ηλεκτρονικής μουσικής με βωβές ταινίες της δεκαετίας του 1920.

Η εκπαίδευση, η πόλη, η επιστήμη, αλλά και ο Κ. Π. Καβάφης θα βρεθούν, τέλος, στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων λόγου στη Στέγη, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν και οι Daniel Mendelsohn, Romain Gavras, Jonathan Coe, David Sedaris, και A.B. Yehoshua.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL