Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, όπου η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τους εκατόν πενήντα χιλιάδες επισκέπτες, το Θεματικό Πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», εμπλουτισμένο με νέες ενότητες, μεταφέρεται από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπου η ΔΕΘ- HELEXPO και η δημιουργική ομάδα Dream Workers, με τη συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, φιλοδοξούν να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους αξέχαστες εμπειρίες.

«Ο Φίλιπ Πούλμαν στο Αστέρι του Βορρά ονόμαζε την πολιτιστική δίαιτα των παιδιών “βραδείας καύσεως κοινωνικό δηλητήριο”. Υπάρχει μία νοοτροπία που υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε παιδικό ανάγνωσμα είναι φτωχότερο, υποδεέστερο σε σχέση με τα αντίστοιχα των ενηλίκων. Περιττό να σας πω ότι διαφωνώ με αυτήν την άποψη. Τα παιδικά αναγνώσματα μας αγγίζουν βαθύτερα, μας επηρεάζουν δραστικότερα και κάποιες φορές μας συνοδεύουν για μια ολόκληρη ζωή» ανέφερε στη σημερινή παρουσίαση του θεματικού πάρκου, ο Ευγένιος Τριβιζάς, δηλώνοντας πως πρόκειται για μία προσπάθεια απαιτητική, δαπανηρή και χρονοβόρα. «Μία ιδέα που δημιουργήθηκε στη μοναξιά ενός γραφείου, είναι εντυπωσιακό να την βλέπεις μπροστά σου τρισδιάστατη» πρόσθεσε.

Για τρεις μήνες, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο «Εξπρές των Ονείρων», γνωστό και ως το «Τρένο που πάει παντού» και να ταξιδέψουν στους συναρπαστικούς κόσμους του κοσμαγάπητου Έλληνα συγγραφέα: Από το μυστικό εργαστήρι του Φραγκίσκου του φραγκόσυκου, του περιβόητου εφευρέτη της Φρουτοπίας, που με το μυστικό του όπλο αφαιρεί το μανά από τους μανάβηδες και τους μεταμορφώνει σε βίδες, στο ευωδιαστό, αλλά ευάλωτο λουλουδένιο σπιτάκι που χτίζουν τα τρία μικρά λυκάκια!

Από το στοιχειωμένο κάστρο της μάγισσας Φρικαντέλας, που κλέβει φωνές παιδιών που τραγουδούν τα κάλαντα και τις φυλακίζει σε μπαλόνια, στο μυθικό ζαχαροπλαστείο του Λιχουδιστάν, όπου ο κύριος Ζαχαρίας συναντάει την κυρία Γλυκερία και της προσφέρει ένα μπακλαβαδάκι με μέλι από χρυσάνθεμα. Και από το απίθανο τσίρκο του Μανόλη, με το θαυμαστό γιγάντιο σαλιγκάρι του ουράνιου τόξου, στο μυστηριώδες Μέγαρο της Δόνας Τερηδόνας, που φυλακίζει τη μικρή Λουκία επειδή έχει χαμόγελο ομορφότερο από το δικό της.

Μάλιστα, στο Θεματικό Πάρκο θα εκτίθενται και κάποια προσωπικά αντικείμενα του Ευγένιου Τριβιζά, όπως η πρώτη του γραφομηχανή, από την οποία, όπως είπε, «ακούγονται διάφοροι περίεργοι ήχοι», καθώς και ένα μουσικό κουκλάκι που έπαιζε όταν ήταν μικρός, το οποίο «ζούσε στη χώρα της μουσικής και τον απειλούσαν οι δράκοι της σιωπής». «Αντικείμενα “ευτελή” για κάποιους, αλλά τεράστιας συναισθηματικής αξίας για μένα. Είναι δύσκολο άλλωστε να βάλεις τιμή στις αναμνήσεις» παραδέχτηκε ο αγαπημένος παραμυθάς.

Προτού ακόμα εγκαινιαστεί, πάνω από πενήντα χιλιάδες μαθητές, όχι μόνο από την Αττική, αλλά και από τους γύρω νομούς, έχουν κλείσει ήδη την επίσκεψή τους στο θεματικό πάρκο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helexpo, Κυριάκο Ποζρικίδη. «Πιστεύουμε ότι και αυτή η προσπάθεια θ' ακολουθήσει ανάλογη πορεία με το Εργοστάσιο Σοκολάτας- το πρώτο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, που ξεκινά διεθνή καριέρα, καθώς τον Νοέμβριο του 2017 θα ανοίξει τις πύλες του στη Ρώμη» σημείωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, κάθε σταθμός του πάρκου θα περιλαμβάνει και μία έκπληξη. Κάθε βήμα και μία αναπάντεχη εμπειρία. «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τα χαμόγελα και την αγάπη των παιδιών» ανέφερε ο project manager της ομάδας Dream Workers, Γρηγόρης Αβανίδης, επισημαίνοντας ότι κάθε παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «ζωντανεύει» με διαφορετικό τρόπο.

Μία ενθουσιώδης παρέα εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών και εμψυχωτών αναλαμβάνουν το ρόλο των ξεναγών, ερμηνεύουν τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες των βιβλίων του Έλληνα συγγραφέα και φιλοδοξούν να προσφέρουν μέσα από παιχνίδια, δράσεις, γρίφους, χορό, δώρα, τραγούδι και περιπέτεια, μία διαδραστική εμπειρία υψηλής αισθητικής, που θα συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία. Αρωγός στην προσπάθεια τους, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών που συμμετέχει στο θεματικό πάρκο με πρωτότυπες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα έργα του Έλληνα παραμυθά.

Στη σημερινή παρουσίαση έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Αναφερόμενος στον Ευγένιο Τριβιζά είπε ότι «η αγάπη του συγγραφέα για τα παιδιά αποτυπώνεται μέσα στα βιβλία του», ενώ τόνισε πως ο Δήμος Αμαρουσίου θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL