Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Φεστιβάλ Αθηνών: Αυξημένα έσοδα και θεατές / Θετικός απολογισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Αθηνών: Αυξημένα έσοδα και θεατές / Θετικός απολογισμός

Θετικό απολογισμό του Φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε, με αυξημένα έσοδα και αριθμό θεατών, νούμερα εισιτηρίων και εισπράξεων, αλλά και νέο συνεργάτη υπεύθυνο για τον μουσικό σχεδιασμό, παρουσίασε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ακόμα και λάθη, δίνοντας ωστόσο μια συνολική εικόνα νοικοκυρεμένης διοίκησης.

Αφού διευκρίνισε πως “εξοφλήθηκαν στην ώρα τους όλοι οι καλλιτέχνες”, μίλησε για έσοδα πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ και ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς που αφορούν το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 1η Αυγούστου ως προς τους θεατές ( 203.211), τα εισιτήρια (167.932 ) και τις εισπράξεις (3.602.534). Σημείωσε δε πως ο προϋπολογισμός για το 2018, ως είθισται θα δοθεί στο τέλος του χρόνου.

Έδωσε τον λόγο στον οικονομικό διευθυντή κ. Σταυριανό, ο οποίος έκανε λόγο για μη οριστικά στοιχεία μέχρι στιγμής, μιλώντας ωστόσο για έσοδα που προϋπολογίζονται σε δέκα εκατομμύρια. Αφού επανέλαβε πως η τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού είναι 2 εκατομμύρια ευρώ και δεν ζητήθηκε έκτακτη επιχορήγηση, συμπλήρωσε πως στο ταμείο του Φεστιβάλ εισέρρευσαν 3 εκατομμύρια από τα έσοδα του καζίνο, συμπληρωμένα με ένα επιπλέον, καθώς και ένα εκατομμύριο από επιστροφή ΦΠΑ. Από την αλλαγή “του τρόπου αποτύπωσης” για τις παραστάσεις της Επιδαύρου εξοικονομήθηκαν πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, ενώ αναζητήθηκαν και χορηγίες που έφθασαν τα δυο εκατομμύρια.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αφού ανακοίνωσε το θέμα του επόμενου Φεστιβάλ, που θα είναι “Πολιτεία και Πολίτης”, μίλησε για το “θετικό πρόσημο” της Μεγάλης Επιδαύρου, ενώ αναφερόμενος στην Μικρή είπε πως “απέδωσε η ιδέα της ανάθεσης σε νέους σκηνοθέτες”.

“Το άνοιγμα στην πόλη θα το κρατήσουμε και θα το επεκτείνουμε, ενώ του χρόνου θα κάνουμε παραστάσεις site specific”, τόνισε με νόημα, αναφέροντας και ορισμένες παραγωγές που θα επαναληφθούν, όπως στον Εθνικό Κήπο και τα Ναυπηγεία.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για “πληθωρισμό παραστάσεων”, που είχαν όμως σκοπό να ανταποκριθούν στο μεγαλύτερο εύρος του κοινού, όπως είπε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι παραστάσεις είναι σωστό να παίζονται παραπάνω από δύο ημέρες. Χαρακτήρισε το Φεστιβάλ όχι μόνο υποδοχέα αλλά και παραγωγό πολιτισμού, αναφερόμενος στις 15 ελληνικές παραγωγές με έμφαση στη λογοτεχνία, εκ των οποίων θα επαναληφθεί η παράσταση εμπνευσμένη από το σύμπαν του Μπέκετ που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κουρτάκης. “Το ελληνικό θέατρο είναι ρίσκο που δεν μας πτοεί”, υπογράμμισε.

Επέμεινε στις συμπαραγωγές με θέατρα του εξωτερικού, ξένα Φεστιβάλ και ΔΗΠΕΘΕ, οι οποίες μοιράζουν το κόστος και βοηθούν τις παραστάσεις να ταξιδέψουν και αλλού.

Επέμεινε στο ενδιαφέρον που αποτελεί για το Φεστιβάλ το Ηρώδειο, εξηγώντας πως θα φιλοξενεί μουσικά σχήματα και συναυλίες, συστήνοντας τον νέο συνεργάτη επί των μουσικών, Κώστα Πηλαβάκη, στέλεχος μουσικών εταιρειών του εξωτερικού, ο οποίος και πρόσθεσε πως θα επιχειρηθεί να έρθουν οι καλύτεροι καλλιτέχνες και κυρίως οι ανερχόμενοι. “Δουλεύω 45 χρόνια και προσφέρω πρώτη φορά τις υπηρεσίες μου. Μας ενδιαφέρουν τα φρέσκα πράγματα”, δήλωσε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ αρνήθηκε ότι έχει ζητηθεί η χρήση του Ολύμπια, για το οποίο είπε πως το υπουργείο Πολιτισμού θα ήθελε να είναι το σπίτι του χορού.

Δήλωσε περήφανος για τις δράσεις του Λυκείου Επιδαύρου, τόπο συνάντησης νέων τάσεων στην εφαρμοσμένη σκηνική έρευνα και χώρο συνύπαρξης της παράδοσης με την καινοτομία, όπως είπε, στο οποίο συμμετείχαν 120 σπουδαστές από πολλές χώρες και συνεργάστηκαν σημαντικοί δάσκαλοι, Έλληνες και ξένοι.

Τέλος, γνωστοποίησε την έναρξη οργάνωσης του αρχείου και του βεστιαρίου του Φεστιβάλ, καθώς και την τοποθέτηση γενικής διευθύντριας με οργανωτική ευθύνη και υπεύθυνης προσωπικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL