Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Η ατζέντα της πανσελήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της πανσελήνου

Η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, με το υπουργείο Πολιτισμού να συνεχίζει την παράδοση ετών πια με το άνοιγμα στο κοινό 115 αρχαιολογικών χώρων και μνημεία σε όλη την Ελλάδα για μια σειρά ιδιαίτερων εκδηλώσεων υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου, με κορυφαία στιγμή τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, που είναι και η νύχτα της Πανσελήνου, 93 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιήσουν δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών), ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Συναυλία του Μανώλη Μητσιά στο Μουσείο Ακρόπολης

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στις 9 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης ανοίγει τις πόρτες του για τη συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της ορχήστρας του κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι με αγαπημένες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Κηλαηδόνης, Λεοντής, Μούτσης κ.ά.). Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα λειτουργήσει όπως κάθε Δευτέρα από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Ωστόσο, από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα το Μουσείο θα είναι και πάλι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση«emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».

"Στο Σούνιο με Πανσέληνο"

Η Καλλιόπη Βέττα και ο συνθέτης Γιάννης Κ. Ιωάννου με αφορμή τη συναυλία "Στο Σούνιο με Πανσέληνο" στον Ναό του Ποσειδώνα, σε μια ειδική βραδιά μάς ταξιδεύουν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 9 μ.μ., με τους ήχους του δικού τους ensemble, στους μουσικούς δρόμους που αγαπούν και αγαπάμε.

Το ensemble συμπληρώνουν ο βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας και ο πολυμουσικός Φώτης Μυλωνάς. Η μουσική διαποτίζεται με έθνικ χρώματα και new age αποχρώσεις και μας παραπέμπει στο επίπεδο και τα μουσικά είδη της Loreena McKennitt και του Nicola Piovani, αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη.

Τραγούδια με θέμα το φεγγάρι, τη θάλασσα, τον έρωτα... που μας συγκινούν και μας μαγεύουν ενώ γίνονται το αόρατο νήμα μιας ορατής, ουσιαστικής, θερμής επικοινωνίας με τους ακροατές.
Συναυλία με ελεύθερη είσοδο.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου θα είναι ανοικτός μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο χρυσός των Μυκηνών, τα κυκλαδικά ειδώλια, τα αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» θα συνθέσουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη Δευτέρα 7 Αυγούστου ένα νυχτερινό πανόραμα και μια σπάνια εμπειρία περιήγησης για όσους παραμένουν στην πόλη.

Από τις 8 μ.μ έως τα μεσάνυχτα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο για να καλωσορίσει τη μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και τους επισκέπτες που επιθυμούν να μαγευτούν στις αναρίθμητες αίθουσές του. Από τις 8.15 μ.μ. ώς τις 9.15 μ.μ., αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών θα ξεδιπλώσουν στις ολόφωτες αίθουσες τις δικές τους "Νυχτερινές Ιστορίες", αφηγούμενοι άγνωστες όψεις των εκθεμάτων, που συναντούν τους μύθους και τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Από τις 21.30 ώς τις 23.00 στον δροσερό εσωτερικό κήπο του Μουσείου θα ακολουθήσει συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα, με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα στο τραγούδι.

Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 11.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Πανσέληνος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) προσκαλεί τη Δευτέρα 07/08 σε μια βραδιά υπό τον ήχο της avant garde αρπίστας Maria-Christina Harper και του σχήματος MC & The 7 Pedals, στις 9 μ.μ. και υπό το φως της πανσελήνου, στο Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι.

Θεσσαλονίκη: Ο θάνατος της Κλεοπάτρας στη Ρωμαϊκή Αγορά

Ένας από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, ανοίγει τη Δευτέρα τις πόρτες του υπό το λαμπερό φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, για την παράσταση «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας». Πρόκειται για λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Έκτορα Μπερλιόζ και κείμενα πρόζας του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ώρα έναρξης: 9 μ.μ. Ελεύθερη είσοδος.

Στην Αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Συναυλία ελληνικής και ξένης έντεχνης μουσικής υπό τον τίτλο "η (οι) μουσική (οι) του δρόμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο" με ώρα έναρξης 9.30 μ.μ και είσοδο ελεύθερη στη συναυλία και στις εξωτερικές μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου από τις 08.00 π.μ. έως τις 11.00 μ.μ.

Πανσέληνος στην Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υποδέχεται τη φετινή πανσέληνο του Αυγούστου τη Δευτέρα 7 Αυγούστου με δύο δράσεις: ελεύθερη ξενάγηση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής - χαρακτικής», με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που φιλοξενείται στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους - Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα από την ξεναγό της Πινακοθήκης Αθανασία Γκούνη και την προβολή του video art στον προαύλιο χώρο του καφέ μετά το πέρας της ξενάγησης με τίτλο “Stop the moon”. Ώρα ξενάγησης: 7.30 μ.μ. (διάρκεια 1 ώρα), θα ακολουθήσει η προβολή του video art. Είσοδος ελεύθερη.

Πανσέληνος στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

Ξενάγηση στο μουσείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ημαθίας (Δευτέρα 7.8, 8 μ.μ. - 9 μ.μ.) και θα ακολουθήσει συναυλία με "Τραγούδια για το φεγγάρι" από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας και τη Σχολική Χορωδία Βέροιας.

Καστοριά: Πλατεία Παναγιάς Κουμπελίδικης

Μουσική εκδήλωση με έντεχνο μουσικό σχήμα της πόλης με τίτλο: "Τα τραγούδια του φεγγαριού". Το μνημείο της Παναγίας Κουμπελίδικης θα παραμείνει ανοικτό τη Δευτέρα από τις 8 μ.μ έως και τις 00.30 π.μ.

Πρέβεζα: Στον Αρχαιολογικό Χώρο "Νεκρομαντείου" οι "Αντιγόνες"

Θεατρική παράσταση "Αντιγόνες" από το θεατρικό Εργαστήρι Πάργας «Η Αυλαία». Τρεις Αντιγόνες

1. Το αρχέτυπο - η Σοφόκλεια ηρωίδα

2. Η σύγχρονη Αντιγόνη του ναζιστικού Βερολίνου (η Μπρεχτική ηρωίδα)

3. Το μέλλον (η νεαρή Αντιγόνη).

Πρόκειται για διασκευή των έργων του Σοφοκλή, του Μπρεχτ και του Παζολίνι. Ο άνθρωπος μπροστά στο χρέος και την ηθική. Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μουλιάκου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 μ.μ. Το ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου με ελεύθερη είσοδο θα είναι από 8 μ.μ. μέχρι την ολοκλήρωση της παράστασης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ο Δήμος Πάργας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Εκδήλωση τη Δευτέρα με τίτλο "Με το τηλεσκόπιο στο Μουσείο", σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία "Ωρίων" 8 μ.μ. - 9 μ.μ. Θεματικές ξεναγήσεις του κοινού στις συλλογές. 9 μ.μ. - 9.30 μ.μ ακολουθεί διάλεξη μέλους της Αστρονομικής Εταιρείας "Ωρίων", στο Αμφιθέατρο του Μουσείου.

9.30 μ.μ. Αστροπαρατήρηση και Ουρανογραφία από τα μέλη του Ωρίωνα στον προαύλιο χώρο με τη συμμετοχή του κοινού. 10.30 μ.μ. Συναυλία με το μουσικό σχήμα "Ονειρόδρομοι" με συνθέσεις του Γιώργου Παπαδόπουλου και τη συνοδεία ποιημάτων.

Αρχαιολογικός Χώρος Ανακτόρου Νέστορος

Βραδιά μουσικής με έργα από το ρεπερτόριο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης (ιταλικό και ρωσικό τραγούδι) με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πύλου Νέστορος στον προαύλιο χώρο του ανακτόρου Νέστορος. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός και θα ανοίξει μόνο μετά το πέρας της συναυλίας, επισκέψιμος έως τις 12.30 τα μεσάνυχτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL