Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Εργαστήρια τέχνης τα εργοστάσια του χθες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαστήρια τέχνης τα εργοστάσια του χθες...

Φωτογραφίες: Πλάτων Ριβέλλης

Ένα γοητευτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα με την ανασύσταση και το ζωντάνεμα εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ανακοίνωσε, καταρχήν πιλοτικά για φέτος στην Αργολίδα, αλλά με την προοπτική επέκτασης, η Ελένη Βαροπούλου. Η γνωστή θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια και βετεράνος δημοσιογράφος, θυμήθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος «Διεθνής Τόπος» Πελοπόννησος Άργος - Μυκήνες τις παλιές καλές μέρες, όταν δημιούργησε και διηύθυνε από το 1992 έως το 1997 το Φεστιβάλ Άργους με θεματικούς άξονες γύρω από τη δραματουργία του χώρου.

“Μας απασχολούν τα site specific καθώς διαθέτουν έναν χαρακτήρα εκπαιδευτικό, αναδεικνύουν την υπερευαισθησία και τη φαντασία των συμμετεχόντων, δημιουργών και επισκεπτών, καθώς μέσω των ερεθισμάτων και της σωματικής εμπειρίας συνειδητοποιείς την ιστορικότητα των τόπων” εξηγούσε με σαφήνεια η Ελ. Βαροπούλου.

Το νέο καλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί στο Άργος, τις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας από 3 έως 9 Ιουλίου, πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια “Ρέα” και “Πελαργός” της Νέας Κίου και στο αρχαίο θέατρο του Άργους με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣΑ).

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

“Χαίρομαι που η Ελένη Βαροπούλου ήρθε να προχωρήσει αυτό που άρχισε το 1993 και να καθιερώσει ένα μεγάλο φεστιβάλ ενσωματώνοντας σε αυτό υψηλής κλίμακας καλλιτεχνικό πρόγραμμα” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας για ένα φεστιβάλ “που θέλει να στοχεύσει στον τόπο, συνδέοντας τον μύθο με το τοπίο και την ανθρώπινη δραστηριότητα”. Διαβεβαίωσε πως το φεστιβάλ που χρηματοδοτείται φέτος από την Περιφέρεια με 100.000 ευρώ, έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του έως και το 2025, καθώς θα ενταχθεί στα ΕΣΠΑ.

Αποκαλυπτική ως προς το μέλλον του θεσμού, η κ. Βαροπούλου αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός Δικτύου εγκαταλελειμμένων εργοστασίων σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία κ.ά.

Το φετινό πρόγραμμα, με δράσεις, εργαστήρια, εγκαταστάσεις και παραστάσεις, που απευθύνεται σε ντόπιους, από σπουδαστές έως αγρότες και εργάτες, καθώς “δημιουργεί δεσμούς εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας με τις τοπικές κοινωνίες”, όπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια, κινείται γύρω από τον θεματικό άξονα της αρχαιολογίας και της ετεροτοπίας και περιλαμβάνει ως δίπτυχο, το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» και την «Αργολική Industriale».

Σύμφωνα με τη γνωστή θεατρολόγο και κριτικό τέχνης, «οι εμβληματικές και αστείρευτες τοποθεσίες έχουν τη δύναμη να ανακαλούν μαγικά το παρελθόν, μπορούν αναζωογονημένες να γονιμοποιούν το σήμερα και να ατενίζουν αινιγματικά το μέλλον”.

Το πρόγραμμα

Η αρχαιολογία με τις τεχνικές και τις μεθόδους της αποτελεί την αφετηρία και για τις τρεις εργαστηριακές πρακτικές που οργανώνουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες και επιστήμονες στα εργοστάσια «ΡΕΑ» και «Πελαργός» της Νέας Κίου. Τα εργαστήρια αυτά που συνδυάζουν την επιστημονική έρευνα με τη θεωρία, την καλλιτεχνική αναζήτηση, τις εμπειρίες και την καθημερινή εργασία ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων από την περιοχή, θα είναι ανοικτά για το κοινό.

Το πρώτο εργαστήριο με τον τίτλο «Βλέπω, βαδίζω, ομιλώ» αντλεί το περιεχόμενό του από την εμπειρία του βιομηχανικού ερειπίου και τις μηχανές. Διευθύνεται από τη σκηνογράφο Anna Viebrock και τον σκηνοθέτη Josef Szeiler, ενώ ως δραματουργός συνεργάζεται ο θεωρητικός του θεάτρου, καθηγητής Hans - Thies Lehmann.

Το δεύτερο με τίτλο «Οι πέντε αισθήσεις και η σκηνική επαναλειτουργία του εργοστασίου ΡΕΑ» διευθύνεται από τον καθηγητή Γιάννη Λεοντάρη, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το τρίτο με τίτλο «Από τη γη στο εργοστάσιο», δουλεύοντας με αγρότισσες του Άργους και πρώην εργάτριες του εργοστασίου «Πελαργός», θα αναζητήσει στοιχεία και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν τη συγκομιδή, την παραγωγή, τους όρους εργασίας και τα τελετουργικά της καθημερινότητας. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το διευθύνουν οι θεατρολόγοι Νατάσα Σιουζουλή, Ελευθερία Ιωαννίδου και ο περφόρμερ Μανώλης Τσίπος.

«Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης»

Το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης», αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, περιλαμβάνει ένα «θέατρο τοπίου», μια πρωτότυπη σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη ειδικά γραμμένη για τις Μυκήνες, με τη σύμπραξη της χορογράφου και χορεύτριας Μαριάννας Καβαλλιεράτου (7 Ιουλίου).

Στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, στις 7 Ιουλίου, ο πιανίστας και ερμηνευτής του ξενακικού έργου Στέφανος Θωμόπουλος θα ερμηνεύσει έργα Ξενάκη και άλλων σημαντικών συνθετών όπως Debussy, Bartok, Ravel και Κουμεντάκη. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει και τη σκηνική διάλεξη μετά μουσικής «Αρχαιο-λογίες του Ύψους» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, στην οποία συμμετέχει η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Charisma X: Ιάννης Ξενάκης» της σκηνοθέτριας Έφης Ξηρού στον θερινό κινηματογράφο «Cine Valia», δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο Άργους.

«Αργολική Industriale»

Στην «Αργολική Industriale» το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου μετατρέπονται από εγκαταλελειμμένες ζώνες σε δυναμικούς τόπους ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης με 11 καλλιτέχνες να παρεμβαίνουν στον χώρο, αξιοποιώντας ευρήματα και διαμορφώνοντας το περιβάλλον, στήνοντας τα έργα τους. Η Ελένη Βαροπούλου μιλά για «Χώρους εμποτισμένους με μνήμες και βιώματα που περικλείουν ένα παραγκωνισμένο αρχειακό υλικό, παραπέμπουν στις μεγάλες αφηγήσεις της εκβιομηχάνισης και αποβιομηχάνισης, αλλά και σε πολυάριθμες μικροϊστορίες που συγκροτούν λόγο ανθρωπολογικό. “Όσοι θελήσουν να περιπλανηθούν μέσα στη ΡΕΑ στις 8 και 9 Ιουλίου θα ζήσουν μια εμπειρία χώρου», καταλήγει.

Η έκθεση με τίτλο «Μικροφυσικές των ερειπίων» απαρτίζεται από έργα των Άρτεμης Αλκαλάη, Έρης Δημητριάδη, Δημήτρη Μεράντζα, Ειρήνης Μπαζάρα, Μάχης Ξενάκη, Αλίκης Παππά, Νατάσσας Πουλαντζά, Νίκου Σεπετζόγλου, Βουβούλας Σκούρα, Σωκράτη Φατούρου και Θοδωρή Χρυσικού.

Μάνια Ζούση

Φωτογραφίες: Πλάτων Ριβέλλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL