Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
"O Πολίτης" στους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"O Πολίτης" στους πολίτες

Εμβληματικό περιοδικό της Αριστεράς, από τις σελίδες του οποίου τέθηκαν ουσιαστικά ζητήματα πολιτικού, ιδεολογικού, πνευματικού και αισθητικού διαλόγου τα καθοριστικά μεταπολιτευτικά χρόνια, "Ο Πολίτης" άνοιξε πανιά στο Διαδίκτυο και από χθες Δευτέρα 29 Μαΐου η πλήρης σειρά των τευχών του είναι πλέον προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες μέσα από την ιστοσελίδα των Αρχείων Σύχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (www.askiweb.eu).

Έργο ζωής για τον Άγγελο

Η επιλογή της ημερομηνίας ανάρτησης του περιοδικού στο Διαδίκτυο δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 29 Μαΐου του 2008 έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Ελεφάντης, εξέχων διανούμενος της Αριστεράς, για τον οποίο "Ο Πολίτης" δεν ήταν απλά βήμα ιδεών και διαλόγου, αλλά ουσιαστικός τόπος κριτικής και παρέμβασης, αλλά και έργο ζωής. Με τον τρόπο αυτό τα ΑΣΚΙ παραδίδουν σε ερευνητές αλλά και απλούς αναγνώστες τον γνωστικό πλούτο που έκλεισε στις σελίδες του το περιοδικό, ενώ τιμούν επίσης τον άνθρωπο που στάθηκε ψυχή και στυλοβάτης του. Άλλωστε, οι δεσμοί των ΑΣΚΙ με τον Άγγελο ήταν στενοί και ακατάλυτοι. Υπήρξε οργανικό μέλος τους, καθώς διατέλεσε μέλος του Διοικητικού τους Συμβουλίου και διευθυντής της σειράς «Μαρτυρίες», αλλά, πάνω από όλα, ήταν ένας διανοούμενος ο οποίος, με το πάθος και τη γνώση του, ενέπνευσε και εμψύχωσε τη συλλογικότητά τους. Έτσι, μετά την "Επιθεώρηση Τέχνης" έρχεται "Ο Πολίτης" να βάλει ακόμα μία ψηφίδα στη διαδικτυακή εκδοχή της περίφημης συλλογής περιοδικών αναφοράς για την Αριστερά που διαθέτουν τα ΑΣΚΙ. Περιοδικών που επηρέασαν καθοριστικά την ελληνική πνευματική, πολιτιστική και πολιτική ζωή στον 20ό αιώνα.

"'Ο Πολίτης' υπήρξε ένα καθοριστικό περιοδικό την περίοδο μετά την πτώση της δικτατορίας στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, γύρω από το οποίο συσπειρώθηκε μια μεγάλη ομάδα νέων διανοουμένων με πρωτοποριακούς για την εποχή προβληματισμούς" λέει ο πρόεδρος των ΑΣΚΙ, ομ. καθηγητής του ΕΚΠΑ Ηλίας Νικολακόπουλος.

Επισημαίνει δε χαρακτηριστικά ότι "ενδιαφέρον ήταν ότι δεν ομονοούσαν όλοι οι αρθρογράφοι, αλλά όλοι συνδιαλέγονταν, γιατί χαρακτηριστικό γνώρισμα του περιοδικού ήταν ο διάλογος". Ιδιαίτερα σημαντικός ο χρόνος που τα ΑΣΚΙ αναρτούν το περιοδικό στην ιστοσελίδα τους, καθώς η εποχή μας, μεταβατική και με ανοιχτές πλείστες προκλήσεις για τον σύγχρονο πολίτη, προσφέρεται όχι απλώς για επαναστοχασμό, αλλά για την εκ νέου εξάσκηση στην κριτική σκέψη και στις πρωτοπόρες ιδέες, πεδία στα οποία είχε επιδιδόταν με επιμονή "Ο Πολίτης".

Υλικό για σκέψη και τεκμήρια

"Σαράντα χρόνια μετά, η ψηφιοποίησή του προσφέρει ένα εξαιρετικά πλουσιο υλικό για σκέψη και τεκμήρια για την εποχή εκείνη και ταυτόχρονα είναι μια εκδήλωση τιμής στον Άγγελο Ελεφάντη, που μαζί με άλλους, αλλά κυρίως αυτός, πήρε στην πλάτη του αυτό το εγχείρημα" τονίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Τα τεύχη του 'Πολίτη', ψηφιοποιημένα πλέον, "μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για πολιτικές, διανοητικές και επιστημονικές αναζητήσεις, που αφορούν τόσο την Ιστορία όσο και τη σύγχρονη, πολιτική και πολιτισμική παρέμβαση".

"Ο Πολίτης" κυκλοφόρησε ανελιπώς από το 1976 έως και το 2008, κατά βάση μηνιαία και σε δύο περιόδους ανά δεκαπενθήμερο, με τον τίτλο "Δεκαπενθήμερος Πολίτης", διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη των ιδεών της ανανεωτικής Αριστεράς στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Διευθυνόταν από συντακτική επιτροπή και υπήρξε ένα μαχητικό περιοδικό πολιτικής παιδείας, ζύμωσης και διαπαιδαγώγησης, με κείμενα αναφοράς για την πολιτική, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία. Πρωτίστως με το περιεχόμενο των τευχών του, αλλά και με τις εκδόσεις, τις δημόσιες παρεμβάσεις, τις εκδηλώσεις και τις μαζώξεις του έπαιξε έναν ευρύτερο πολιτικό και μορφωτικό για τις γενιές των αναγνωστών του.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου

Μπορεί ο Άγγελος Ελεφάντης, εκδότης - διευθυντής του περιοδικού, να μην απέκτησε ο ίδιος ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών, ωστόσο διαπίστωσε νωρίς τον σημαντικό διαδραστικό ρόλο τους. Έτσι, το έργο ψηφιοποίησης του "Πολίτη" ξεκίνησε όσο ακόμα ζούσε ο ίδιος, στα γραφεία του περιοδικού στη οδό Ζωναρά 10, όπου είχε μεταφερθεί από το νεοκλασικό της οδού Κέκροπος 2 που ο Ελεφάντης είχε μετατρέψει σε στέκι - ζυμωτήριο ιδεών. Με τον θάνατό του ανεστάλησαν όλες οι διαδικασίες, όμως με την οικονομική συνδρομή των φίλων του περιοδικού τα ΑΣΚΙ ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση, έτσι που τα τεύχη του περιοδικού είναι πλέον αναρτημένα στο σύνολό τους στην ιστοσελίδα τους, με τεκμηρίωση και σε τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ξεφυλλίσει ψηφιακά ελεύθερα όποιο τεύχος θέλει. Αναμένεται η δημιουργία θεματικών και άλλων ευρετηρίων με τρόπο που να είναι απολύτως εύχρηστο στον διαδικτυακό αναγνώστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL