Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Συνέδριο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ήταν το θέμα του συνεδρίου του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, υπό τον τίτλο «Γυναίκες και Πολιτική – αγώνας μετ’ εμποδίων» που διεξάγεται σήμερα υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις πλευρές της δημόσιας σφαίρας.

«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά το σημερινό Συνέδριο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, που πραγματοποιείται με αφορμή σημαντικών παγκόσμιων επετείων για την προώθηση της ισότητας των φύλων, την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών στις 8 Μαρτίου, την συμπλήρωση 60 χρόνων από την πρώτη συμμετοχή των Ελληνίδων στις βουλευτικές εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 1956 και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την Ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης η οποία με το άρθρο 119 επιτάσσει ισότητα αμοιβών ανδρών-γυναικών, που υπογράφηκε στις 25 Μαρτίου 1957» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Όλα τα κόμματα έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την υστέρηση που καταγράφεται στην ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Η άνιση εκπροσώπηση των γυναικών τόσο σε θεσμικούς τομείς, στα πάσης φύσεως αξιώματα, στα πολιτικά κόμματα όσο και στον δημόσιο χώρο γενικά, επηρεάζει αποφασιστικά τη δυνατότητά τους να θέσουν τα ζητήματά τους προς συζήτηση στο δημόσιο λόγο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, παρά τα όσα βήματα έχουν γίνει, έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική άρση των αποκλεισμών για τις γυναίκες στον χώρο της πολιτικής. Μονάχα μέσω διαρκών διεκδικήσεων είναι εφικτή η διεύρυνση των δικαιωμάτων και του πεδίου δραστηριοτήτων των γυναικών σήμερα και αυτός είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί συλλογικά και από τα δύο φύλα.»

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Ζέτα Μακρή και η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κυρία Ράνια Αντωνοπούλου στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για την ισότιμη συμμετοχή τους στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας, παρά τις προόδους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην υστέρηση στην προώθηση γυναικών στα κέντρα εξουσίας σε σχέση με ότι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκινητική στιγμή του συνεδρίου ήταν η βράβευση της 97χρονης πρώην βουλεύτριας Ελένης Μπενά, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα και μόνη επιζήσασα από τις 8 γυναίκες που εξελέγησαν στην Ελληνική Βουλή μεταπολεμικά μέχρι και την Δικτατορία. Η Ελένη Μπενά γεννήθηκε το 1920, σπούδασε Νομικά, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Υπήρξε μέλος του ΕΑΜ από το 1941 και του ΚΚΕ από το 1942. Το 1944 συνελήφθη από τους Γερμανούς βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Την περίοδο του Εμφυλίου καταδικάστηκε δις εις θάνατο, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση του ΟΗΕ. Αποφυλακίστηκε το 1952. Εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιά το 1958 και το 1961. Στη δικτατορία των συνταγματαρχών εξορίστηκε για 5 χρόνια αφήνοντας στη μητέρα της το μόλις τριών μηνών βρέφος της. Διετέλεσε μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, αλλά μετά τη διάσπαση του 1968 συντάχθηκε με το Γραφείο Εσωτερικού. Μεταπολιτευτικά έμεινε στην Ε.Δ.Α. υπό τον Ηλία Ηλιού.

«Είμαι σχετικά ικανοποιημένη γιατί βλέπω στη σημερινή Βουλή 55 γυναίκες. Έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι δρόμος μετ’ εμποδίων. Όμως κανένας αγώνας όσο εμπόδια κι αν πρέπει να ξεπεράσει δεν είναι μάταιος, δεν είναι χαμένος» είπε η κυρία Μπενά παραλαμβάνοντας το βραβείο της από τον Πρόεδρο της Βουλής και την Πρόεδρο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Εκ μέρους των κομμάτων χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ), Τόνια Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ), Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (Ένωση Κεντρώων) και Ζωή Αποστολοπούλου (Το Ποτάμι). Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως έχουν γίνει βήματα σε νομικό επίπεδο για την ισότητα, αλλά χρειάζεται μεγάλος αγώνας προκειμένου να υπάρξει μια ικανοποιητική κατάσταση.

«Βασική θέση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι η εκπροσώπηση 50-50 μεταξύ γυναικών – ανδρών» είπε η Γενική Γραμματέας κυρία Φωτεινή Κούβελα.

Στο συνέδριο μεταξύ των ομιλητών ήταν: η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, οι πρώην  υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, οι βουλεύτριες: Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ), Εύη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), η ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ) και η πρώην βουλεύτρια Ασημίνα Ξηροτύρη. Παραβρέθηκαν νυν και πρώην βουλεύτριες και βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι από γυναικεία σωματεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL