Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / Εορταστικοί περίπατοι με μουσική, χορό, θέαμα και αναγνώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / Εορταστικοί περίπατοι με μουσική, χορό, θέαμα και αναγνώσεις

Μέρες γιορτινές, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέρες σχόλης για τους μικρούς μαθητές, μέρες χαλάρωσης για πολλούς από τους κατοίκους της πόλης, που βάζει τα γιορτινά της και προσπαθεί, με τα φώτα και τον στολισμό, να διώξει τη μουντάδα των προηγούμενων ημερών. Μέρες γεμάτες μουσικές, χορό, θέατρο και κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση, αφού κάθε πολιτιστικός φορέας, από τον πιο μεγάλο έως τον πιο μικρό, όπως και οι δήμοι, βάζουν τα δυνατά τους για να προσελκύσουν το κοινό και να προσφέρουν ένα πρόγραμμα αξιώσεων, που θα απευθύνεται σε όλους. Από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις, επιλέξαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, προσιτές και... χριστουγεννιάτικες.

Από μουσικής άρξασθαι...

Χριστουγεννιάτικες σουίτες από την εποχή της Αναγέννησης ώς τις μέρες μας, από την Αθηναϊκή Μαντολινάτα "Νικόλαος Λάβδας" (19/12, 20.30), έργα μουσικής δωματίου για πλάγιο φλάουτο, τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο, ανάμεσα στο ύφος μπαρόκ και γκαλάντ, από τους Κρίστεν Χύμπνερ και Αλέξη Μαστιχιάδη (20/12, 21.30) και μια συναυλία γαλλικής και γαλλοφλαμανδικής χριστουγεννιάτικης μουσικής από τους Cantores Sancti Pauli και τον Ιάσονα Μαρμαρά στο όργανο (21/12, 20.30) περιλαμβάνουν οι εορταστικές συναυλίες στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα).

Χριστουγεννιάτικες μουσικές και κάλαντα ερμηνεύει το μουσικό συγκρότημα Dilemma, πάνω στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express, την Πέμπτη (21.30), στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. Την ίδια μέρα, Spirituals, αλλά και έργα Χέντελ, Τέλεμαν, Πάχεμπελ και Μασνέ ερμηνεύουν οι χορωδίες και η ορχήστρα εγχόρδων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, με σολίστ τις βιολονίστες Μαρίνα Γιαννοπούλου, Αιμιλία Γιαννοπούλου και Δήμητρα Καραγεωργοπούλου, την Πέμπτη (18.30), στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

Ο Δημήτρης Καλαντζής μαζί με τη Μαρίζα Ρίζου και την Αθηνά Ρούτση θα βρεθούν με jazz διάθεση στο Main Stage του Gazarte, την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ενώ η ημέρα των Χριστουγέννων ανήκει στις Ευανθία Ρεμπούτσικα και Έλλη Πασπαλά και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον εκρηκτικό ρυθμό των Gadjo Dilo.

Στο Roof Stage ο George Zervos ft Eva Tsachra παρουσιάζει τις ίδιες βραδιές το χορευτικό πρόγραμμα "Glam Nights", ενώ στις 29/12 οι The Swingin' Cats ενεργοποιούν το... "Jukebox Cinema".

Μια από τις πιο λαμπρές μπάντες της Ευρώπης, οι Jumpin’ Up που έχει σαν όχημά της το jive, το swing και το rhythm & blues του ’40 και ’50 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη σκηνή του Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς), από 21-28/12, στις 10.30 μ.μ.

Στο Μέγαρο Μουσικής για μικρούς και μεγάλους

Με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, με επίκεντρο τη μουσική και τον χορό, αλλά και το... θέατρο σκιών, υποδέχεται τα Χριστούγεννα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έτσι, από σήμερα έως τις 30/12 ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς παρουσιάζει τη νέα μουσική κωμωδία σκιών Ο Καραγκιόζης στο Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη, με τον Χρήστο Θηβαίο ως Βασιλιά των Καλικαντζάρων και τους String Demons ως Ξωτικά (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος). Παράλληλα, από σήμερα έως και τις 28/12 το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα χορογραφία της Βασίλισσας του χιονιού, που βασίζεται στο πασίγνωστο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Αίθουσα Αλ. Τριάντη).

Την Τετάρτη (21/12) κάλαντα, γιορτινά τραγούδια και μουσικές ευχές από όλο τον κόσμο ερμηνεύει η Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte, ενώ την Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25/12 οι μονωδοί Μαρία Παλάσκα, Ξαβιέ Σαμπάτα, Γιάννης Φίλιας, Χριστόφορος Σταμπόγλης, συνοδεία της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και της Καμεράτα σε όργανα εποχής, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη θα ερμηνεύσουν τον Μεσσία του Χαίντελ (Αίθουσα Χρ.Λαμπράκης).

Τέλος, από 26-30/12 η Καμεράτα θα ζωντανέψει το μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο Λύκος, του Σεργκέι Προκόφιεφ, και την Πρώτη Συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον, του Χέρμπερτ Τσάπελ, με αφηγητή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Αίθουσα Χρ.Λαμπράκης).

Χριστούγεννα στα μουσεία

* Αρχαιολογικό: Μουσικές εκδηλώσεις με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου (23/12, 11.00) και συναυλία με έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Καλκάνη Καρούσου με σολίστ τη σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη και τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο (30/12, 14.00), στην Αίθουσα του Βωμού, αλλά και εργαστήρια, ξεναγήσεις κ.ά., επιφυλάσσει για τους επισκέπτες του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

* Ακρόπολης: Με μουσική και καθημερινά εργαστήρια και παιχνίδια για παιδιά ετοιμάζεται για τις γιορτές το Μουσείο της Ακρόπολης. Έτσι, αύριο στις 12.00 μ. η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει χριστουγεννιάτικα μουσικά κομμάτια υπό τη διεύθυνση του Μ. Θεοδοσάκη, ενώ από την Τρίτη έως και τις 30/12 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν την περιήγησή τους στην Αίθουσα του Παρθενώνα συνοδεία της άρπας του Θοδωρή Ματούλα (11.00-13.00).

* Κυκλαδικής: Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, στις 28-29/12 (11.30-13.00) από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

* Βυζαντινό: Εργαστήρια κατασκευής καρτών βασισμένων σε μοτίβα των εκθεμάτων του προσφέρει στους μικρούς επισκέπτες σήμερα και αύριο (10.00 και 12.00) το Βυζαντινό Μουσείο.

- Μπενάκη: Μουσικές περιηγήσεις με την Underground Youth Orchestra μέχρι νωρίς το απόγευμα και μουσικές επιλογές από τον Larry Gus έως αργά το βράδυ, αλλά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και ξεναγήσεις από τους επιμελητές στις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σήμερα από τις 13.00.

* Πλανητάριο: Προβολές προσαρμοσμένες στο πνεύμα των ημερών, με επτά ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου για όλες τις ηλικίες, προσφέρει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τραγουδιστές, τραγουδοποιοί και ηθοποιοί, όπως κάθε χρόνο, διαβάζουν παραμύθια και χριστουγεννιάτικες ιστορίες σε μικρά και... μεγάλα παιδιά, για την οικονομική ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου, από 23-30/12, στις 12 μ., στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), μόνοι ή συνοδεία μουσικής. Αναγνώστες φέτος θα είναι οι Πάνος Μουζουράκης (23/12), Μαρία Παπαγιάννη (24/12), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (27/12), Κωστής Μαραβέγιας (28/12), Ελευθερία Αρβανιτάκη (29/12) και Γεράσιμος Ευαγγελάτος (30/12).

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διαβάζει ο Άρης Ρέτσος, στις 22-23/12 (9.00 μ.μ.) στο Εργαστήρι Μαιρηβή (Σαχτούρη 4, Ψυρρή), ενώ οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης, το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων καλούν, την Παρασκευή 23/12, κάθε βιβλιόφιλο να διαβάσει ένα χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο ποίημα ή πεζό, δικό του ή ξένο, στο Art Bar Poems & Crimes, στις 7.30 μ.μ.

Στο Ιστορικό Αρχείο

Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική αφήγηση για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών από τον μουσικό Δημήτρη Βαρελά και την ηθοποιό Μάρω Παπαδοπούλου που διασκευάζουν τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Καρόλου Ντίκενς, σήμερα στις 17.30, και προβολή της ταινίας Καλά Χριστούγεννα του Κριστιάν Καριόν, και χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες, την Πέμπτη (17.00) στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος).

Χριστούγεννα στην Αθήνα του Όθωνα

Περίπατο στην οδό Κυδαθηναίων, όπου βρίσκεται η πρώτη ιδιωτική κατοικία που στήθηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο στα χρόνια του Όθωνα, όπου είδαν για πρώτη φορά οι μικρές Αθηναίες κούκλα που ανοιγοκλείνει τα μάτια της, εξερευνώντας ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας, πραγματοποιούν οι "Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών" σήμερα στις 12 μ., με σημείο συνάντησης το Μετρό Ακρόπολη.

Την ίδια ώρα, την Κυριακή η χορωδία του 74ου Δημοτικού Σχολείου Πλάκας θα παρουσιάσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (Διογένους 1).

Σήμερα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Ομάδα Παραδοσιακού Χορού του διοργανώνουν από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, καλωσορίζοντας τις γιορτές που πλησιάζουν (Ερμού 134).

Στο Χαλάνδρι

Ο Στέλιος Μάινας διαβάζει μερικά από τα αριστουργηματικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Το µοιρολόγι της φώκιας, Έρως Ήρως, Ο έρωτας στα χιόνια), υπό τους ήχους των ψαλτάδων και μουσικών Κώστα Κωσταντάτου και Ουρανίας Πάτζιου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Νικολάου Χαλανδρίου (πλ. Ελευθερωτών), στις 20.00.

Οι Momix, οι «Αλχημιστές των ψευδαισθήσεων", επιστρέφουν στην Αθήνα με το εντυπωσιακό Opus Cactus, μια δημιουργία του χορογράφου Μόουζες Πέντλετον, ο οποίος καταφέρνει να συνδέσει αρμονικά τη χλωρίδα και την πανίδα μέσω των σωμάτων των χορευτών, σε μια εμπνευσμένη αναπαράσταση των ασυνήθιστων φυσικών στοιχείων της ζωής και του μικρόκοσμου της ερήμου Σονόρα στην Αριζόνα. Αέναος σκηνικός σουρεαλισμός, τολμηρό παιχνίδι μεταμορφώσεων που υπνωτίζει τον θεατή και φλερτάρει με την οφθαλμαπάτη, χορταίνοντας τις αισθήσεις. Από 21-26/12, στο Θέατρο Παλλάς.

Bazaar σε τιμές κρίσης

Μέρες χριστουγεννιάτικων παζαριών, συνήθως για καλό σκοπό, όπου ο υπομονετικός επισκέπτης μπορεί να βρει δώρα για τις γιορτές αλλά και πολλά άλλα σε τιμές... κρίσης. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

- ΚΕΘΕΑ: Χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του Προγράμματος "Διάβαση", στη Στοά Κοραή, από 11.00-21.00.

- Γκαλερί Ευριπίδη: Μικρά έργα τέχνης κ.ά. με συμμετοχή 60 καλλιτεχνών και δημιουργών για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS, σήμερα και αύριο (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι), από 11.00-17.00.

- Μουσείο Σχολικής Ζωής: Μικροαντικείμενα, χειροποίητες κατασκευές, χριστουγεννιάτικα στολίδια, παιχνίδια, βιβλία, κοσμήματα, με κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες και δραματοποιημένη ξενάγηση, σήμερα και αύριο (Τριπόδων 23, Πλάκα), από 11.00-17.00.

- Νίκαια: Πολλές εκπλήξεις, λαχειοφόρο και δώρα για μικρούς και μεγάλους σήμερα (11.00-16-00) και αύριο (9.30-15.00) στο 14ο Δημοτικό Νίκαιας (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας), που συνοδεύεται από εθελοντική αιμοδοσία.

- Σχολή Μωραΐτη: Bazaar, με ζωντανή μουσική, παραστάσεις κ.ά. από τη Μαθητική Κοινότητα του Λυκείου (Παπαναστασίου και Αγ. Δημητρίου, Ψυχικό), για την ενίσχυση των σωματείων «Η Κιβωτός του Κόσμου» και «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», σήμερα, από 16.00-21.00.

- Άσυλο Ανιάτων: Χειροτεχνήματα των περιθαλπομένων, στολίδια, αντικείμενα, λιχουδιές, αλλά μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση, δωρεά των καλλιτεχνών (Αγ. Ζώνης 39, Κυψέλη), σήμερα και αύριο, από 10.30-18.30.

- Αλκμήνη: Βιβλία, γούρια, πήλινους κουμπαράδες, κοσμήματα, τσάντες κ.ά. για την ενίσχυση του οργανισμού pediasis, στο Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Πετράλωνα), σήμερα και αύριο από 11.00-22.00.

- Γαβριηλίδης: Νέες εκδόσεις, παλαιότερες αλλά και κλασικές με έκπτωση 50%, καθώς και άλλες προσφορές στο Poems & Crimes (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), σήμερα και αύριο, από 11.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ.

- Μέλισσα: Όλες τις εκδόσεις τους με έκπτωση 50% (παιδικά και συλλεκτικά 35%) προσφέρουν οι Εκδόσεις Μέλισσα (Σκουφά 58, Κολωνάκι), μόνο την Κυριακή, από 11.00-18.00.

- ΠΕΚ: Εγκαινιάζοντας το νέο τους κτήριο στην Αθήνα (Θουκυδίδου 4, Μοναστηράκι), οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης προσφέρουν όλους τους τίτλους τους με 50% έκπτωση, την Κυριακή, από 10.00-18.00.

- ΑΣΚΙ: Βιβλία παλιά και νέα, σπάνια και εξαντλημένα, στο καθιερωμένο διήμερο παζάρι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Σαρρή 14, 3ος όρ.), την Πέμπτη (13.00-20.30) και την Παρασκευή (10.00-20.30).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL