Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σε Ρ. Φλάναγκαν και Κ. Σωτηρίου τα βραβεία του περιοδικού (δε)κατα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε Ρ. Φλάναγκαν και Κ. Σωτηρίου τα βραβεία του περιοδικού (δε)κατα

Απονεμήθηκαν για δέκατη συνεχή χρονιά τα βραβεία The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα με τον Αυστραλό Ρίτσαρντ Φλάναγκαν να τιμάται με το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος για το βιβλίο του "Το μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά" , που κυκλοφορεί σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος έλαβε η Κωνσταντία Σωτηρίου για το μυθιστόρημά της "Η Αϊσέ πάει διακοπές", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, και τα δύο βιβλία, λαμπρά δείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας, ξεχωρίζουν για τη σφιχτή δομή τους, την υποδόρια ποιητική ατμόσφαιρα, την λιτή και απέριττη αφήγηση, τη στιλπνότητα του λόγου, την πυκνή γλώσσα, τον πλούσιο κόσμο των εννοιών με συγκρούσεις χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας τον αντιφατικό κόσμο μέσα στον οποίο ζήσαμε ή ζούμε. Βασικό κριτήριο τους αποτελεί η μαεστρία της γραφής και η δραματική ένταση, σε συνδυασμό με την πλοκή και το περιεχόμενο. Για τα μυθιστορήματα και τον τρόπο επιλογών μίλησαν, εκ μέρους των δύο επιτροπών κρίσης, οι συγγραφείς Αλέξης Πανσέληνος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Κατερίνα Ζαρόκωστα.

Την απονομή έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τα βραβεία The Athens Prize for Literature θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα και ο εκδότης του ποιητής Ντίνος Σιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL