Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ / Σώματα και άλλες ιστορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ / Σώματα και άλλες ιστορίες

Ένα αφιέρωμα στο σώμα και στις "χρήσεις" του ως υλικού της σύγχρονης τέχνης παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο, μέσα από την έκθεση Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις συλλογές του ΚΜΣΤ, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, στις 8.00 μ.μ., στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο τεκμηρίωσης, αρχείων και αντικειμένων που προέκυψαν από δράσεις και εκθέσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συλλογής του, οι επιμελήτριές της Δόμνα Γούναρη και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου επιδιώκουν να παρουσιάσουν και να εξοικειώσουν το κοινό με τις μεθόδους εκείνες μέσα από τις οποίες κάθε καλλιτέχνης επινοεί και εκφράζει την καλλιτεχνική του πρακτική έχοντας ως απαραίτητο υλικό το ίδιο του το σώμα.

Παράλληλα, η τεκμηρίωση και η συλλογή έργων τέτοιας φύσης, όπως γίνεται συστηματικά στο ΚΜΣΤ, λειτουργεί ενισχυτικά και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες της περφόρμανς, που μέσα από νέες φόρμες και προσεγγίσεις επαναπροσδιορίζουν τα όρια και τις διαστάσεις της, επιζητώντας και διεκδικώντας την άμεση επαφή και τον εμπειρικό διάλογο με το κοινό της.

Στην έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παρουσιάζονται και δύο αφιερώματα σε Έλληνες καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στον χώρο της περφόρμανς από τις δεκαετίες του ’60 και του '70, τη Λήδα Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Αληθεινό, αντίστοιχα, με φωτογραφίες και βίντεο παλιότερων περφόρμανς από τη συλλογή του ΚΜΣΤ.

Η έκθεση, που πλαισιώνεται από σειρά καταλόγων και εκδόσεων με πλήρη τεκμηρίωση των έργων, θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL