Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ / "Διαδρομές ατσούμπαλες" στη Μάρπησσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ / "Διαδρομές ατσούμπαλες" στη Μάρπησσα

Πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους, οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» το τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας στην Πάρο, περιμένει από σήμερα έως και την Κυριακή τους πιστούς φίλους του, με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει περιηγήσεις και εκθέσεις, που πλαισιώνονται από διαλέξεις, συναυλίες, παιχνίδια και εργαστήρια.

Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται από μια πρωτότυπη ομαδική έκθεση με τίτλο «Διαδρομές ατσούμπαλες», στην οποία συμμετέχουν εικαστικοί καλλιτέχνες.

Κοινός προβληματισμός τους, η διαρκής ανησυχία για το πώς ξαναβλέπουμε την παράδοση, το πώς και το γιατί επεξεργαζόμαστε εννοιολογικά τα ενθύμια του παρελθόντος, ο οποίος εκφράζεται μέσα από εγκαταστάσεις, περφόρμανς διαλέξεις, βίντεο περφόρμανς κ.ά.

Η Πάκυ Βλασσοπούλου, με το "Be quiet / Παρακαλώ ησυχία" (2016), δημιουργεί ένα «σωσίβιο» από φελιζόλ και πλαστικά μπουκάλια με νερό, σε μια αφήγηση για το ταξίδι ως προσωπική αναζήτηση, με έντονη αναφορά στη θάλασσα. Η Nατάσα Μπιζά στην περφόρμανς - διάλεξη "How to re-model a pavilion from German to Greek", παρουσιάζει ιστορίες που προέκυψαν από την έρευνα για την ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση του Σαν Φρανσίσκο το 1915, με αφορμή το βραβείο για το χρυσό μετάλλιο του αγροτικού συνεταιρισμού Μάρπησσας για τα φύλλα καπνού.

Η Περσεφόνη Μύρτσου στο video performance "Laissez-Passer / Laissez-Tomber" (2016), συναρμολογεί μια κυκλική αφήγηση γύρω από τις μεταναστευτικές πορείες των μελών δύο οικογενειών στην Ελλάδα και στην Τουρκία που σημαδεύτηκαν από τη βεντέτα ενός απαγορευμένου γάμου. Ο Απόστολος Ντελάκος επεξεργάζεται ζωντανά, τοποθετώντας στη θέση του στο χωριό τα λαογραφικά τεκμήρια που συνέλεξε ο Ζαχαρίας Στέλλας, στο βιβλίο του "Πάρος, Ζουγραφιές ατσούμπαλες".

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου παρουσιάζει μια περφόρμανς - διάλεξη με αφορμή την ταινία (που δεν μπόρεσε να γίνει ακόμη) και το υλικό που έχει μαζευτεί για τον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο, τον σπουδαίο μινιμαλιστή διηγηματογράφο, που ζει σε ένα αγρόκτημα στην Πάρο.

Οι εικαστικές δράσεις από τις «Διαδρομές ατσούμπαλες» θα παρουσιάζονται καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ η έναρξή του θα γίνει σήμερα με συναυλία του Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και η ολοκλήρωσή του την Κυριακή «Με τσαμπούνες και τουμπάκια», με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο και παραδοσιακό γλέντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL