Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από τους «ετερόχθονες» στη διασπορά...

Τις «ομογενειακές» πολιτικές του ελληνικού κράτους, εκείνες δηλαδή που απευθύνονταν σε ελληνικούς ή θεωρούμενους ελληνικούς πληθυσμούς, κυρίως στα γειτονικά κράτη, οι οποίοι εμφανίζονταν να μοιράζονται με κάποιον τρόπο ένα αίσθημα πολιτισμικού συνανήκειν με τους Έλληνες πολίτες, εξετάζουν...

Τις «ομογενειακές» πολιτικές του ελληνικού κράτους, εκείνες δηλαδή που απευθύνονταν σε ελληνικούς ή θεωρούμενους ελληνικούς πληθυσμούς, κυρίως στα γειτονικά κράτη, οι οποίοι εμφανίζονταν να μοιράζονται με κάποιον τρόπο ένα αίσθημα πολιτισμικού συνανήκειν με τους Έλληνες πολίτες, εξετάζουν διεξοδικά οι συγγραφείς του τόμου Το έθνος πέραν των συνόρων, σε επιμέλεια των καθηγητών Λίνας Βεντούρα και Λάμπρου Μπαλτσιώτη, ο οποίος έρχεται να εμπλουτίσει τη σειρά μελετών του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα.

Στον αυτό ογκώδη συλλογικό τόμο, οι 17 κοινωνικοί επιστήμονες που καταθέτουν τις συμβολές τους ασχολούνται με την πολιτική που ανέπτυξε το ελληνικό κράτος απέναντι στον «έξω ελληνισμό», από τους «ετερόχθονες» του πρώιμου 19ου αιώνα μέχρι τους σύγχρονους σχεδιασμούς για τη διασπορά, τους μειονοτικούς πληθυσμούς κ.λπ.

Ο συλλογικός τόμος Το έθνος πέραν των συνόρων παρουσιάζεται σήμερα, σε εκδήλωση που διοργανώνουν το ΚΕΜΟ και οι εκδόσεις Βιβλιόραμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), στις 7.00 μ.μ., από τους Κωστή Καρπόζηλο (Columbia University), Στέφανο Πεσμαζόγλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τον υπεύθυνο της σειράς Δημήτρη Χριστόπουλο (Πάντειο Πανεπιστήμιο), με συντονίστρια την καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις