Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην Ύδρα του Ιστορικού Αρχείου

Γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του

Τα εκατό χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Ύδρας, ενός από τα παλαιότερα και σημαντικότερα αρχεία της Ελλάδας, γιορτάστηκαν το Σάββατο στο νησί του Αργοσαρωνικού. «Ζωντανό κύτταρο μνήμης» το χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού που παρευρέθηκε στους εορτασμούς κι έκανε λόγο για μια έκθεση «που επιχειρεί να «φυλλομετρήσει» τους αγώνες και τις αγωνίες, τις δράσεις και τα έργα, τους κόπους και τα επιτεύγματα του νησιού και των ανθρώπων του, αλλά και της Ελλάδας, στα πρώτα δύσκολα στάδια μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, όταν αγωνιζόταν να προσδιορίσει την ταυτότητα, τον χαρακτήρα, το πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας του.

Από τα τεκμήρια του Αρχείου ξεδιπλώνονται αφηγήσεις για τις αρχικές προκλήσεις και δυσκολίες, τους πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των βέλτιστων λύσεων και μεθόδων. Ζωντανεύουν πρόσωπα ιστορικά, αλλά και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τα κρατικά και ιδιωτικά αρχεία που φυλάσσονται εδώ, μαζί με πλήθος μοναδικών εκθεμάτων, είναι αστείρευτος θησαυρός πληροφοριών για την ιστορία της Ύδρας. Αλλά όχι μόνο. Εδώ τα τεκμήρια της μεγάλης ιστορίας της Ελλάδας είναι πολλά και πολύτιμα. Εδώ, έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης των χαρτώων και όχι μόνον τεκμηρίων, του αρχειακού υλικού που συνδυάζει την ιστορική τεκμηρίωση με την ελκυστική παρουσίαση, υπογράμμισε.

Πριν από τη γενέθλια γιορτή του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου της Ύδρας, η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την αναδρομική έκθεση του Νίκου Στεφάνου «Τα παιχνίδια της ζωής μας. Το μυστικό εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου» σε επιμέλεια του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο