Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
"Λόγια κυματούντα" στο Γαλαξίδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Λόγια κυματούντα" στο Γαλαξίδι

Ρεπορτάζ: Μάνια Ζούση

Σε ένα παλιό γαλαξιδιώτικο αρχοντικό απόψε, όταν ο ήλιος θα έχει δύσει, η Αγνή Στρουμπούλη, μια από τις πρώτες αφηγήτριες παραμυθιών, που γράφει το Παραμύθι με Π κεφαλαίο, πολλά χρόνια πριν αυτό γίνει μόδα από επιτήδειους, τιμώντας τον τόπο και τους ανθρώπους που την προσκάλεσαν, θα αφηγηθεί έτσι όπως εκείνη ξέρει παραμύθια και ιστορίες θαλασσινές, ντόπιες αλλά και ξένες. Η βραδιά στο Σπίτι των Νέων, στις 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κοσμά Π. Δημητριάδη, ενός ευγενή ευπατρίδη, αργυροχόου αλλά και καραβοκύρη. Η παράσταση θα έχει τον τίτλο "Λόγια κυματούντα" και την Αγνή θα συνοδεύει με το βιολοντσέλο του ο Σταύρος Παργινός.

«Με συγκινεί στα παραμύθια, όπως και στη ζωή, η μετάνοια, εκεί όπου κανείς βρίσκεται σε απόγνωση και μετακινείται, βγαίνει από την όποια βεβαιότητά του και κυρίως από τον εγωισμό του και αναγνωρίζει το ίχνος του άλλου» λέει η Αγνή, που εδώ και είκοσι χρόνια αφηγείται παραμύθια σε θέατρα και αυλές, καφενεία και περιβόλια, φυλακές και νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, χαμόσπιτα κι αρχοντικά. Γιατί οι άνθρωποι αγαπάμε τις ιστορίες, τη ρωτάμε κι εκείνη αμέσως απαντά: «Γιατί αναζητούμε να συναντηθούμε με το θαύμα, το θαυμάσιο. Και η ζωή ανασαίνει στα θαύματα κι όχι στα προγράμματα».

Απόψε στο Γαλαξίδι, γνωστό για τη ναυτοσύνη του, θα αφηγηθεί την ιστορία της Γάλαξας της γοργόνας, που ο μύθος αναφέρει ότι φανερωνόταν τα βράδια στην ακτή. Όταν την είδαν οι γυναίκες και την κάλεσαν με το όνομά της, αυτή βγήκε στο περιγιάλι και τους είπε ότι την έστειλε ο πατέρας της, ο Ωκεανός, να φέρει την αγάπη της θάλασσας στα παλικάρια της περιοχής. Όταν αυτό έγινε, εκείνη υποσχέθηκε να γυρίσει στη θάλασσα με τον όρο η Πολιτεία να κρατήσει το όνομα της: Γαλαξίδι.

Η Αγνή Στρουμπούλη ανάμεσα στο τραγούδι «Κόκκινη κλωστή δεμένη» θα αφηγηθεί και το η "Φλανδρώ", παράδοση από τη Σκιάθο που έχει καταγράψει ο Παπαδιαμάντης, αλλά θα μιλήσει και για το παραδοσιακό ρίξιμο των καραβιών στη θάλασσα. «Τέχνη παλιά, θαλασσινή, παράδοση δεμένη με την πράξη τελετουργικά το βάφτισμα του καραβιού, παπάς με θυμιατούρι αγιάζει το σκαρί για να είναι καλοτάξιδο σε μιαν ατμόσφαιρα λειτουργική, όπου οσφραίνεσαι ανάμεικτα τη μυρωδιά του λιβανιού, του κατραμιού και της μουράβιας. Η διδασκαλία του παραμυθιού δεν έχει καμιά σχέση με τον ακαδημαϊσμό. Έχει πιο πολύ σχέση με ένα ήθος, έναν ψυχικό τόπο, ένα βλέμμα στα πράγματα, για να μπορέσεις να μπεις στον κόσμο τους. Είναι τέχνη ταπεινή, γι' αυτό πατάει γερά στα πόδια της» προσθέτει και μας αφηγείται με ευκολία και άνεση την ιστορία της Φλανδρώς: «Μια κόρη που τη λένε Φλανδρώ, που θα πει κάποια που αγαπά τον άνδρα της, αγαπήθηκε από έναν καραβοκύρη που της έδωσε αρραβώνα και τότε σκάρωσε καινούργιο καράβι και σαν σκάρωσε το καράβι, έγινε κι ο γάμος και σαν έγινε ο γάμος, εκείνος έριξε το καράβι στο γιαλό και μπαρκάρισε να πάει να ταξιδέψει κι αυτή τότε ήρθε να αγναντέψει στο γιαλό και ξεκολλούσε η ψυχή της που έβλεπε τον άνδρα της να φεύγει. Δεν μπορούσε να βαστάξει, να στηλώσει την καρδιά της κι αγνάντεψε το καράβι που έφευγε κι έκλαψε πικρά και τα δάκρυά της έπεσαν στα κύματα και τα κύματα επικράνθηκαν και φαρμακώθηκαν, και θύμωσαν, κι αγρίεψαν, και θέριεψαν, και στον δρόμο τους που ήβραν το καράβι έπνιξαν τον άνδρα της Φλανδρώς. Κι αυτή ήρθε και ξαναήρθε στον έρημο γιαλό και αγνάντευε και στο τέλος τέλειωσαν και τα δάκρυα και καταράστηκε τη θάλασσα και γύρεψε από τον Θεό να την εκάνει πέτρα και ο θεός την έκανε βράχο, ξέρα, με το σχήμα το ανθρωπινό, που τρίφτηκε από τα κύματα και το θαλασσινό νερό ύστερα από χιλιάδες χρόνια, μα το σχήμα το ανθρωπινό φαίνεται ακόμα και χτυπά και βογκά πάνω του το κύμα. Και η φωνή της, το βογκητό, έγινε ένα με το βογκητό της θάλασσας κι αργότερα μια χριστιανή αρχόντισσα έκανε τάμα, γιατί είχε δυο γιους που είχαν σκαρώσει δυο καράβια κι έγινε εκεί ένα εκκλησάκι που αγίωσε και μέρωσε όλο το άγριο κύμα, κατάρα εκείνου του γιαλού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL