Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Yπέρ με όρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Yπέρ με όρους

Θέτοντας συγκεκριμένους όρους τόσο για την καλύτερη ανάδειξη των αρχαιοτήτων όσο και για τα ύψη των υπό κατασκευή υψηλών κτηρίων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίση γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού.

Τα μέλη του Συμβουλίου συγκεκριμένα ζήτησαν να προταχθούν οι όροι μελέτης για τη μεταφορά και την ανάδειξη του ταφικού περιβόλου του Ελληνικού στην αρχική του θέση, αλλά και για την ανάδειξη των μεταβυζαντινών ναών του Αγίου Κοσμά και της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα συζήτησαν και για το ύψος του κτηρίου που βρίσκεται στον λόφο Χασάνι, σε απόσταση 450 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο.

Εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι το ύψος του υπό κατασκευή κτηρίου φτάνει τα 140 μέτρα την ώρα που το ύψος του λόφου δεν ξεπερνά τα 45μ. Έτσι ζητήθηκε να τεθεί ως όρος να διασπαστεί ο όγκος του κτηρίου και να μειωθεί το ύψος του. Τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν επίσης να εκπονηθούν μελέτες για τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών και τη σύνδεσή τους με τα μνημεία της περιοχής, όπως και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου λατομείου.

Το ΚΑΣ επανεξέτασε επίσης την υπόθεση του δεκαόροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή της Ακρόπολης, μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής ότι ουδέποτε μεταβιβάστηκε προς θεώρηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μελέτη ανέγερσης οικοδομής δεκαόροφου κτηρίου,  σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2014. Τα μέλη του συμβουλίου αποδέχτηκαν τη σύνδεση του κτηρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ωστόσο επιφυλάχθηκαν να γνωμοδοτήσουν για τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας έως τις 10 Μαΐου, οπότε εξετάζεται η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL