Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εφυγε η Ειρήνη Τσιούτη / Εφυγε η Ειρήνη Τσιούτη - Καλό ταξίδι, συντρόφισσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφυγε η Ειρήνη Τσιούτη / Εφυγε η Ειρήνη Τσιούτη - Καλό ταξίδι, συντρόφισσα

Από αριστερά: Πελεγρίνι (Ιταλός ιατρός που αυτομόλησε στον ΕΛΑΣ), Ζήσης Χατζόπουλος (Ρήγας), αντάρτης του 12ου συντάγματος του ΕΛΑΣ, Ειρήνη Τσιούτη και ο θρυλικός Νικήτας Πολυκράτης (καπετάν Νικήτας) που σκοτώθηκε στον Εμφύλιο

Έφυγε αθόρυβα και ταπεινά, έτσι όπως στάθηκε σε όλη της τη ζωή. Η Ειρήνη γεννήθηκε στην Πάτρα. Πολύτεκνη η οικογένειά της (τρία αγόρια και τρία κορίτσια), φρόντισαν όμως οι γονείς τους να τους δώσουν σωστή αγωγή αλλά και ανάλογη μόρφωση.

Κατά την περίοδο της ξένης κατοχής (1941-1944) όλη η οικογένεια στρατεύτηκε στον αγώνα για το διώξιμο των κατακτητών και των συνεργατών τους. Ένας αδερφός μάλιστα, ο Δημήτρης Τσιούτης, ήταν καπετάνιος τάγματος του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Λυκούργος.

Η Ειρήνη, στέλεχος στην οργάνωση του ΕΑΜ Αχαΐας, ακολούθησε για αρκετό καιρό τα τμήματα του ΕΛΑΣ εμψυχώνοντας τους πολίτες και προτρέποντάς τους να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα.

Είχε μάλιστα πάρει μέρος σαν στέλεχος της Αχαΐας και στο Πανπελοποννησιακό ΕΑΜικό Συνέδριο που έγινε το καλοκαίρι του 1944 στα Τρόπαια, την ιστορική κωμόπολη της Αρκαδίας, στο οποίο παραβρέθηκε και μίλησε ο αρχηγός του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης...

Αλλά και στα κατοπινά χρόνια, όταν ο κατακτητής έφυγε οριστικά από τη χώρα μας, και παρά τους διωγμούς που υπέστη η οικογένειά της, συνέχισε τη μάχη των κοινωνικών αγώνων, πάντα μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς. Τα μέλη του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης θα θυμούνται πως για πολλά χρόνια βρισκόταν καθημερινά στα γραφεία μας να συμβουλεύει, να επισημαίνει τα προβλήματα και να φροντίζει όσο γίνεται για τη λύση τους.

Καλό ταξίδι, αγαπημένη συντρόφισσα και φίλη. Οι αγώνες και η πίστη σου στις ιδέες και τα ιδανικά της Αριστεράς θα εμπνέουν πάντα τις καινούργιες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς σου.

Ρούλα και Δημήτρης Παλαιολογόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL