Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οι "Αφροδίτες του Μετρό" αναδύονται στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "Αφροδίτες του Μετρό" αναδύονται στη Θεσσαλονίκη

Τις «Αφροδίτες στο Μετρό», τα περίτεχνα αρχαία αγαλματίδια που ήρθαν στο φως έπειτα από αιώνες, όπως και άλλες αρχαιότητες, κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής σκαπάνης στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, σύστησε στο κοινό της διημερίδας "Αρχαιότητες σε τροχιά" η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Βελένη, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος και ο προϊστάμενος του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος στους χαιρετισμούς τους υπερασπίστηκαν την αντίληψη «και αρχαία και μετρό», αντίληψη που επικράτησε τελικά από το 2016 και μετά, διασώζοντας χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις τις σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.

Ένα από τα εντυπωσιακά αγαλματίδια της Αφροδίτης βρέθηκε στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας. «Από τα πιο εντυπωσιακά οικοδομικά κατάλοιπα ήταν το μνημειακών διαστάσεων κρηναίο οικοδόμημα, ένα μαρμαροεπενδυμένο πολυώροφο νυμφαίο, το πιο επιβλητικό και μεγάλο σε διαστάσεις στην καρδιά της αρχαίας πόλης. Νότια από το νυμφαίο, που είχε πρόσοψη στη βόρεια πλευρά του μαρμαρόστρωτου δρόμου του 4ου αι. μ.Χ., εκτεινόταν ο κεντρικός δρόμος της πόλης με διπλές σειρές από καταστήματα εκατέρωθεν των πλευρών του, ενώ στα νότια αυτού του decumanus maximus ήρθε στο φως κάτω από μια μαρμαρόστρωτη πλατεία ένα πολυτελές συγκρότημα με λουτρικές εγκαταστάσεις (βαλανείο;)" περιέγραψε η Π. Βελένη.

Η Θερμαία θεότητα

Όπως είπε το αγαλμάτιο παραπέμπει σε απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης, ενώ αντίστοιχοι αγαλματικοί τύποι της θεάς Αφροδίτης έχουν βρεθεί στην περιοχή, και τέσσερις από αυτούς εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. "Τα αγαλμάτια αυτά συσχετίστηκαν με την ύπαρξη στην περιοχή λατρείας της Αφροδίτης Θερμαίας, που σχετίζεται με τα νερά και το υδάτινο περιβάλλον. Σε παρόμοια κατεύθυνση οδηγεί και η απεικόνιση της θεάς στο ψηφιδωτό δάπεδο του οικοδομήματος που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή στη νότια είσοδο του σταθμού και που χρονολογήθηκε από τη στρωματογραφία του στο δεύτερο μισό του 4ου αι. μ.Χ.".

Επίσης τόνισε ότι "η Αφροδίτη βρίσκεται σε χαλαρή στάση, μισοξαπλωμένη σε ανάκλιντρο με ερεισίχειρο (το 'μπράτσο') που φέρει μετάλλιο μέδουσας, ενώ το υπόλοιπο μέρος του επίπλου καλύπτεται από το πλούσια πτυχωμένο ιμάτιο της θεάς. Πίσω της διακρίνεται ένας Έρωτας. Ο φτερωτός θεός αποδίδεται ως παιδί με κοντά σγουρά μαύρα μαλλιά. Η θεά Αφροδίτη, σύμφωνα με την Π. Βελένη είναι μια "ιδιαιτέρως αγαπητή θεά στη Θεσσαλονίκη. Η σημασία της λατρείας της για μια πόλη που συνδεόταν άμεσα με τη θάλασσα, ήταν ένα σπουδαίο και φημισμένο λιμάνι και είχε αφθονία φυσικών υδάτων είναι προδιαγεγραμμένη. Η ανέγερση συγκροτημάτων με ειδωλολατρικά σύμβολα και απεικονίσεις θεοτήτων του δωδεκάθεου κατά τον 4ο αι. μ.Χ. δείχνει ότι Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό προπύργιο των παλαιών θρησκειών μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αφού το λουτρικό συγκρότημα, με το ψηφιδωτό της Αφροδίτης χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα" υπογράμμισε η κ. Βελένη.

"Η ύπαρξη ενός τεράστιου σε μέγεθος και σημασία χριστιανικού ναού όπως είναι η Αχειροποίητος, αφιερωμένου στην άσπιλη και αμόλυντη Παναγία, το εμβληματικό πάναγνο αντίθετο της θεάς του Έρωτα, κατασκευασμένου, μάλιστα, χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινου χεριού, αχειροποίητα, μαρτυρά με τον καλύτερο ίσως τρόπο την προσπάθεια καθολικού εξαγνισμού ενός βέβηλου κατά τη χριστιανική αντίληψη τόπου όπου λατρευόταν η Αφροδίτη μέσα σε μια υδάτινη πανδαισία, ανάμεσα σε θέρμες και νυμφαία, τα οποία απογείωναν με τον πιο δοξαστικό τρόπο το μεγαλείο της", δήλωσε ενώ από ανασκαφές που έγιναν στο εσωτερικό του μνημείου αποκαλύφθηκε ότι ο ναός ιδρύθηκε πάνω σε ένα μεγάλο δημόσιο λουτρό (βαλανείο), ενώ παλαιότεροι συγγραφείς και περιηγητές πίστευαν ότι στη θέση του βρισκόταν στην αρχαιότητα ναός της Θερμαίας Αφροδίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL