Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Ξεθάβεται ο ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεθάβεται ο ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

Πόλυ Κρημνιώτη

Οι γειτονιές, τα οικόπεδα, τα υπόγεια της Θεσσαλονίκης δεν σταματούν να τροφοδοτούν την ιστορική μνήμη με σημαντικά μνημεία, αποτυπώματα καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας μιας πόλης που διαρκώς μας εκπλήσσει. Από τα αψευδή δείγματα της σημασίας αυτής της άγνωστης Θεσσαλονίκης είναι το τμήμα του ρωμαϊκού ναού που έχει έρθει στο φως στο οικόπεδο της πλατείας Αντιγονιδών και εικάζεται ότι ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη, το οποίο δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος έφεραν να "θάβεται" και να κρύβεται μαζί του ένα σημαντικό μνημείο της πόλης. Το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, φαίνεται να έχει άλλα σχέδια για τις αρχαιότητες του οικοπέδου της πλατείας Αντιγονιδών, αφού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ προγραμματίζουν την ανάδειξη και όχι την κατάχωσή τους προκειμένου να ενταχθούν στο αστικό περιβάλλον με τρόπο τέτοιο που να επισημαίνεται η σπουδαιότητα του μνημείου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες της πόλης. Όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί και στην περίπτωση της περίφημης "Μέσης Οδού" στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, οι αρχαιότητες διασώζονται χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία της πόλης και να απαξιώνονται οι ανάγκες των κατοίκων της.

Αποδίδοντας τα δημοσιεύματα περί "θαψίματος" σε παρανόηση των δηλώσεων για προσωρινή κατάχωση, κύκλοι του υπουργείου διευκρινίζουν ότι θα γίνει μια κατάχωση προσωρινού χαρακτήρα, απαραίτητη για την προσωρινή αντιστήριξη των δύο όμορων οικοδομών, η οποία θα διευκολύνει τις οριστικές εργασίες αντιστήριξης για να ακολουθήσουν οι εργασίες ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η επέκταση της ανασκαφής για να αποκαλυφθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του ναού, ο οποίος εκτείνεται προς τα δυτικά, κάτω από την άσφαλτο της οδού Καραολή και Δημητρίου μέχρι και το συντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών. Πριν όμως ξεκινήσει εκ νέου η ανασκαφική δραστηριότητα, και δεδομένου ότι επείγει να εξασφαλιστεί η στατικότητα των δύο όμορων κτηρίων, πρέπει να επανεξεταστεί και επανεγκριθεί η υπάρχουσα μελέτη για την κατασκευή προστατευτικών φραγμάτων τόσο στις δύο όμορες οικοδομές όσο και στα πρανή του οικοπέδου της Αντιγονιδών. Έχει μάλιστα εξασφαλιστεί το ποσό των 150.000 ευρώ που απαιτείται για τις εργασίες αντιστήριξης των δύο κτηρίων και τα μέτρα προστασίας των αρχαιτήτων από το πρόγραμμα δράσης του 2019, ενώ στο πλαίσιο του έργου με τίτλο "Άγνωστη Θεσσαλονίκη" προβλέπεται μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων του οικοπέδου.

Δεδομένου ότι ο ρωμαϊκός ναός εντοπίζεται στην καρδιά της πόλης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη γεωσκοπική διερεύνηση της πλατείας Αντιγονιδών, γιατί πριν από κάθε εργασία, είτε ανάδειξης των αρχαιοτήτων του οικοπέδου είτε επέκτασης της ανασκαφικής έρευνας, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα θιγούν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας της περιοχής.

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η επέκταση της ανασκαφής για να αποκαλυφθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του ναού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL