Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Προϊστορικός χαυλιόδοντας σε ορυχείο της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϊστορικός χαυλιόδοντας σε ορυχείο της ΔΕΗ

Θεσσαλονίκη. Προϊστορικός χαυλιόδοντας αποκαλύφθηκε στο σημείο της κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου Φλώρινας κατά τη διάρκεια εργασιών μετακίνησης χωμάτων και ήδη βρίσκεται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας.

Το σπάνιο αυτό εύρημα εντόπισαν εργαζόμενοι της ΔΕΗ στις 8 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος ενός προϊστορικού χαυλιόδοντα, μήκους δύο μέτρων, που βρέθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση. Με το που βρέθηκε ο προϊστορικός χαυλιόδοντας δόθηκε εντολή από τον διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Στέφανο Παλαβό να σταματήσουν οι εργασίες στο σημείο εκείνο και ενημερώθηκαν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Μια ημέρα μετά, υπό τον συντονισμό του αντιδημάρχου Πολιτισμού Εορδαίας Δημήτρη Πολυχρονίδη, εξειδικευμένα στελέχη του Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας μετέβησαν στο ορυχείο Αμυνταίου και προέβησαν στις απαραίτητες σωστικές ενέργειες, προκειμένου να παραληφθεί και να μεταφερθεί με ασφάλεια το σπάνιο αυτό απολίθωμα στο μουσείο.

Εκεί θα γίνει η συντήρησή του από ειδικούς, ενώ στις 28 Νοεμβρίου θα μεταβεί για αυτοψία και συντήρηση του προϊστορικού ευρήματος κλιμάκιο της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι οι χαυλιόδοντες των προβοσκιδωτών ελεφαντοειδών (κυρίως Mammuthus και Elephas Archidiskodon meridionalis), η κάτω γνάθος Ιπποποτάμου (Hippopotamus antiquus), τα οστά Ιππαρίων (Ipparion / Epuus), τμήματα της κάρας και των κεράτων διαφόρων βοοειδών (Bos primigenius κ.ά.), απολιθώματα χειροειδών (Propotamochoerus) κ.ά. που έχουν βρεθεί στην περιοχή, κυρίως κατά τη διάρκεια χωματουργικών και ανασκαφικών εργασιών από αγρότες και εργάτες.

Οι ηλικίες των απολιθωμάτων αυτών κυμαίνονται, συνήθως, από 1 έως 3 εκατομμύρια χρόνια. Εντούτοις υπάρχουν και πολύ παλαιότερα, όπως τα ευρήματα από Γαστερόποδα Βραχιόποδα και Δίθυρα, που φθάνουν έως και τα 70 με 80 εκατομμύρια χρόνια. Στα εκθέματα φυτικής προελεύσεως ξεχωρίζουν τμήματα κορμών δένδρων, μερικά εκ των οποίων, μάλιστα, ανήκουν σε άγνωστο έως σήμερα είδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL