Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Κατατέθηκε ο προκαταρκτικός φάκελος / Υποψήφια για μνημείο της UNESCO η Σπιναλόγκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατέθηκε ο προκαταρκτικός φάκελος / Υποψήφια για μνημείο της UNESCO η Σπιναλόγκα

Το φρούριο της Σπιναλόγκας, άρτιο οχυρωματικό δείγμα από την εποχή της Ενετοκρατίας, πήρε τον δρόμο προς εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς συνδυάζει την αρχαιολογική αξία ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, με διαχρονική χρήση από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα, με τη σημασία ενός τόπου ιστορικής μνήμης με ιδιαίτερους συμβολισμούς, ενός χώρου εγκλεισμού και απομόνωσης, από τους πιο ιδιαίτερους της νεότερης Ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Ο προκαταρκτικός φάκελος της υποψηφιότητας του μικρού νησιού κατατέθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Πολιτισμού στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η τελική μορφή του θα κατατεθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019. Παράλληλα, καταρτίζεται επίσης αναλυτικό διαχειριστικό σχέδιο του μνημείου, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τον φάκελο υποψηφιότητας συγκρότησαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης. Μέρος, μάλιστα, του προκαταρκτικού φακέλου στηρίζεται σε πρόταση που υπέβαλε τον Μάιο του 2017 ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Η Σπιναλόγκα λόγω της θέσης της οχυρώθηκε από την αρχαιότητα και ξανά από τους Ενετούς, το 1574, για προστασία από τους επελαύνοντες Τούρκους που ήδη είχαν καταλάβει την Κύπρο. Οι Ενετοί μάλιστα ευθύνονται για το σημερινό της όνομα. Ακούγοντας συνέχεια την κρητική έκφραση "στην Ελούντα" άρχισαν να την προφέρουν "spina lunga" που σημαίνει μακρύ αγκάθι, έτσι το αρχαίο όνομα Καλυδών έδωσε τη θέση του στη σημερινή ονομασία. Κατά μία άλλη εκδοχή, οφείλεται στην παράφραση από τους Ενετούς του τοπωνύμιου "στην Ολούντα" σε Σπιναλόντε αρχικά και αργότερα σε Σπιναλόγκα. Εξαιτίας της οχύρωσής της άργησε να πέσει στα χέρια των Τούρκων. Έμεινε στα χέρια των Ενετών 65 χρόνια μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1649. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι Χαΐνηδες, οι κρητικοί επαναστάτες, μέχρι το 1898 που έφυγε και ο τελευταίος Τούρκος από την Κρήτη.

Ωστόσο, η Σπιναλόγκα έχει καταχωρηθεί στη συλλογική μνήμη ως νησί των λεπρών. Οι τραγικές ιστορίες εγκλεισμού των νοσούντων έχουν ποτίσει τον τόπο. Ο σημερινός επισκέπτης του νησιού αισθάνεται δέος περπατώντας τα σοκάκια με τα απομεινάρια των μικρών σπιτιών, συντηρημένα με τη φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Από τον Οκτώβριο του 1904 που έφτασαν οι πρώτοι ασθενείς, μέχρι το 1957 που τα αντιβιοτικά φάρμακα έβαλαν τέλος στον εγκλεισμό, στο "νησί των σημαδεμένων" ή "άρρωστη πολιτεία", όπως την ονόμασαν ο Θέμος Κορνάρος και η Γαλάτεια Καζαντζάκη σε έργα τους, περπάτησαν, ερωτεύτηκαν, μαρτύρησαν αλλά και επιβίωσαν άνθρωποι που προέρχονταν από την "απέναντι όχθη", θύματα μιας ολόκληρης εποχής.

Σήμερα η Σπιναλόγκα είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Με τη φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα σπίτια, τα κτήρια, οι εκκλησιές και τα κατάλοιπά τους μαρτυρούν την ιστορική διαδρομή και σε συνδυασμό με το πανέμορφο τοπίο ιχνογραφούν την περιπέτεια του καστρόχτιστου νησιού και των κατά καιρούς κατοίκων του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL