Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Αρχαιολογική ανασκαφή / Νέα ευρήματα στου Πετρά της Σητείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιολογική ανασκαφή / Νέα ευρήματα στου Πετρά της Σητείας

Πρωτομινωικές ΙΙ και Μεσομινωικές ΙΑ χάνδρες και ταινίες από χρυσό

Εξαιρετικά πλούσιες ταφές έφερε στο φως η ανασκαφή στο νεκροταφείο του Πετρά στη Σητεία Κρήτης, το μεγαλύτερο για την εποχή του στο νησί, το οποίο ανήκε αποκλειστικά σε ελίτ οικογένειες του ανακτορικού οικισμού. Οι δυο πρώτες ταφές Μεσομινωικής εποχής ανήκαν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η υπεύθυνη της ανασκαφής, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, δρ. Μεταξία Τσιποπούλου, η ανδρική ταφή ήταν στολισμένη “με χάλκινο όπλο που είναι το πρώτο όπλο του νεκροταφείου του Πετρά». Η γυναικεία ταφή συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό χρυσών χανδρών εξαιρετικής τέχνης, καθώς και χάνδρες από ασήμι, ορεία κρύσταλλο, καρνελίνη και ίασπι.

Στην ανασκαφή του νεκροταφείου που συνεχίζεται για 14η χρονιά, βρέθηκε επίσης και ένας χάλκινος καθρέφτης “εξαιρετικής διατήρησης».

Την ίδια ώρα ήρθε στο φως πλούσια "πρωτογενής ταφή της Πρωτομινωικής περιόδου, στολισμένη με δεκάδες χρυσές χάνδρες διακοσμημένες με σπείρες, καθώς και εκατοντάδες επίσης χρυσές αλλά και ασημένιες χάνδρες διαμέτρου ενός χιλιοστού", που στόλιζαν πιθανότατα ένδυμα, ραμμένες επάνω του. Ταυτόχρονα η ανασκαφή έφερε στο φως «μοναδικό για τον Πετρά κιβωτιόσχημο τάφο Πρωτοκυκλαδικού τύπου, κτισμένο από κάθετες σχιστολιθικές πλάκες, με δάπεδο επίσης από πλάκες». Ο τάφος περιείχε δύο ταφές παιδιών κάτω των 10 ετών και δύο χρυσά βραχιόλια από λεπτά ελάσματα χρυσού.

Το νεκροταφείο στον Πετρά Σητείας περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 26 ταφικά κτήρια 45-150 τ.μ. και πέντε ταφικούς λάκκους, οριζόμενους από ακανόνιστους λίθους ή μικρούς τοίχους. Όπως αναφέρει η κ. Τσιποπούλου, «υπάρχουν επίσης άλλα τέσσερα ή πέντε ταφικά κτήρια τα οποία εντοπίσθηκαν φέτος, αλλά δεν έχουν αριθμηθεί διότι δεν έχουν ανασκαφεί πλήρως οι κατόψεις τους», το δε νεκροταφείο «περιλαμβάνει επίσης δύο εκτεταμένους χώρους τελετουργιών και δύο περιβόλους στα ανατολικά και τα δυτικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL