Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Το θέατρο του αρχαίου Ακράγαντα αποκαλύπτει συνεχώς τα μυστικά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το θέατρο του αρχαίου Ακράγαντα αποκαλύπτει συνεχώς τα μυστικά του

Πολύτιμα ευρήματα, όπως θεατρικές μάσκες, κοσμήματα, λυχνάρια και αγγεία αποθήκευσης υγρών, έφεραν πρόσφατα στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο θέατρο του Ακράγαντα, του σημερινού Ακριτζέντο, της Σικελίας. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται για την ανακάλυψη του θεάτρου έχουν αυτήν τη στιγμή σταματήσει με σκοπό να επαναληφθούν την προσεχή άνοιξη για την αποκάλυψη της ορχήστρας.

Για το πιο πρόσφατο “αρχαιολογικό μαργαριτάρι” που βλέπει το φως στη Σικελία κάνει λόγο, αναφερόμενο στο ελληνιστικό θέατρο μιας από τις πλουσιότερες και επιφανέστερες ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του National Geographic Italia. Το θέατρο, παρά το γεγονός ότι υπέστη αλλεπάλληλες λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αιώνων για να χτιστεί η νέα πόλη, διατηρεί ακόμα την αρχική του μορφή.

Η αρχαιολογική έρευνα κατάφερε στα τέλη του 2017 και τις αρχές του 2018 να αποκαλύψει το άνω μέρος του κοίλου και τις θέσεις των θεατών. Όπως μάλιστα υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρακτική της ελληνιστικής περιόδου, οι κερκίδες είχαν διαμορφωθεί στα βραχώδη πρανή του λόφου, ενώ το υπόλοιπο μέρος του θεάτρου ήταν κτισμένο με τοίχους που ξεπερνούσαν τα δέκα μέτρα.

Η μοναδική γραπτή πηγή για το μνημείο είναι αυτή του δομινικανού μοναχού Tommaso Fazello, δημιουργού του πρώτου βιβλίου, στα μέσα του 16ου αιώνα, για την ιστορία της Σικελίας, που σημείωνε χαρακτηριστικά για το θέατρο κατά την επίσκεψή του στο Ακριτζέντο: «Μόλις που ξεχωρίζω τα θεμέλιά του».

Είναι η εποχή κατά την οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου είχαν αφαιρεθεί για να χτιστεί η νέα πόλη. Σύμφωνα με το άρθρο, ο τελευταίος που προσπάθησε να εντοπίσει το ελληνιστικό θέατρο του Ακράγαντα, αλλά χωρίς επιτυχία, ήταν τη δεκαετία του 1920 ο Veronese Pirro Marconi.

Η τοποθεσία του παρέμενε έως και το 2016 ένα μυστήριο, όταν άρχισε η μεγάλη αρχαιολογική έρευνα για τον εντοπισμό του. Μετά από εβδομάδες παρατηρήσεων, ερευνών και ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι, όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, κατέληξαν με βεβαιότητα ότι το θέατρο ήταν ένα ασβεστολιθικό ανάχωμα, χωρίς σήμανση, που βρισκόταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον Ναό της Ομόνοιας στην Κοιλάδα των Ναών.

Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο με τους δωρικούς ναούς που έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το μνημείο υπέστη σοβαρές φθορές κατά το τέλος του 3ου π.Χ. αιώνα, όταν ο αρχαίος Ακράγαντας μετονομάστηκε σε Ακριτζέντο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL