Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Άγνωστοι βανδάλισαν τους Αιγύπτιους θεούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγνωστοι βανδάλισαν τους Αιγύπτιους θεούς

Άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα του Μαραθώνα και προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδας και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγη στους τρεις πυλώνες του ιερού. Οι άγνωστοι έσπασαν δύο από τα αγάλματα και έριξαν στο έδαφος τα άλλα τέσσερα. Ο βανδαλισμός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώθηκε χθες το πρωί από τον φύλακα του αρχαιολογικού χώρου και υπολογίζεται ότι έγινε προχθές μετά τις 3.30 το μεσημέρι, οπότε έληξε η βάρδιά του. Τα πρωτότυπα αγάλματα εκτίθενται στο Μουσείο του Μαραθώνα, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο ιερό των Αιγυπτίων θεών της Μπρεξίζας.

"Δεν μας έχει ξανατύχει κάτι αντίστοιχο. Μας έχει θορυβήσει το γεγονός" λέει στην "Αυγή" η προϊσταμένη της Εφορείας Ανατολικής Αττικής Ελένη Ανδρίκου. "Ευτυχώς ο βανδαλισμός έγινε στα αντίγραφα των αγαλμάτων, τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του ιερού και το βαλανείο που είναι δίπλα στο ιερό δεν πειράχτηκαν καθόλου" συμπληρώνει. Το γεγονός πάντως γεννά απορίες δεδομένου ότι "δεν υπήρχε πρακτικό όφελος, δεν κλάπηκε κάποιο αρχαίο αντικείμενο, δείχνει να υπάρχει μόνο ηθικό περιεχόμενο στην πράξη", διευκρινίζει η κ. Ανδρίκου.

"Ο αρχαιολογικός χώρος εδώ και ενάμιση χρόνο φυλάσσεται καθημερινά από έναν μόνιμο φύλακα, ενώ αυτή την περίοδο έχει προστεθεί και ένας εποχικός. Ο φύλακας φεύγει στις 3.30 το μεσημέρι. Δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε την ώρα του βανδαλισμού" λέει η έφορος και προσθέτει ότι "θα προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στην αποκατάσταση των αντιγράφων για να επανέλθει ο χώρος στην αρχική του κατάσταση και οι επισκέπτες του να μπορούν να κατανοήσουν πώς ήταν".

O αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε σχετικά πολυσύχναστη περιοχή, είναι κοντά στην παραλία, δίπλα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής όπως επίσης και ένα ξενοδοχείο. Το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας επιλήφθη άμεσα του θέματος, το οποίο ερευνά πλέον το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Μάκρης Μαραθώνα.

To ιερό των Αιγυπτίων θεών Ίσιδας και Όσιρη χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα, το ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός που είχε κτήμα στον Μαραθώνα. Τα πρωτότυπα αγάλματα των δύο θεών χρονολογούνται στο 160 μ.Χ. Εντοπίστηκαν στην ανασκαφή του ιερού, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 και ολοκληρώθηκε το 2000, και έκτοτε για προστασία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Μαραθώνα. Η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώθηκε το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και στη θέση των πρωτότυπων αγαλμάτων τοποθετήθηκαν τα αντίγραφά τους προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα του ιερού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL