Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Τρισδιάστατη "επίσκεψη" στον Πανάγιο Τάφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρισδιάστατη "επίσκεψη" στον Πανάγιο Τάφο

Τον Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο θα μπορούν να επισκεφθούν νοερά οι θεατές της διαδραστικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και προβάλλει το παγκόσμιο μνημείο και σύμβολο της Χριστιανοσύνης, δίνοντας την ευκαιρία για πληρέστερη γνωριμία σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει Έλληνες επιστήμονες και τεχνικοί στην αποκατάστασή του.

Τον συμβολισμό και τη σημασία του εγχειρήματος επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας την έκθεση που διοργανώνεται με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και της Ιεράς Συνόδου. Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Σεβαστάκης, η διευθύντρια του Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου, επιστημονική υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, που μίλησε για μια συγκλονιστική εμπειρία όταν ανοίχθηκε ο Πανάγιος Τάφος. “Με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε το Ιερό Κουβούκλιο μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστα χρήματα αλλά με τη συνδρομή όλης της ανθρωπότητας, και κυρίως με τη βούληση και τη παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, του Κουστωδού του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριάρχη των Αρμενίων», δήλωσε η κ. Μοροπούλου, προσθέτοντας: «Μέσα στην έκθεση μαζί με το Ιερό Κουβούκλιο παραδώσαμε και παρουσιάζουμε εδώ τη μελέτη που προσέφερε το ΕΜΠ στις τρεις χριστιανικές κοινότητες για να μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν να συνεχίσουν το έργο. Γιατί το έργο πρέπει να επεκταθεί στον χώρο του Ναού της Αναστάσεως για να μπορεί να ταξιδέψει στους αιώνες».

"Η αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου αποτελεί γεγονός με ξεχωριστή και οικουμενική σημασία. Την σημασία αυτή την προστάζει η ίδια η υπόσταση του μνημείου. Η θρησκεία συναντά εδώ την Ιστορία, η αρχιτεκτονική στεγάζει την πνευματικότητα", σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού κάνοντας λόγο για τις “επάλληλες κατασκευαστικές φάσεις από τις οποίες πέρασε ο ναός κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους, που του χάρισαν έναν μοναδικό αρχιτεκτονικό πλούτο στον οποίο αποτυπώνεται η κάθε εποχή. Στις ταραχώδεις εποχές που διανύουμε, ο Πανάγιος Τάφος αναδεικνύεται ως σύμβολο ειρήνης και συνύπαρξης", είπε και χαρακτήρισε "υποδειγματική τόσο επιστημονικά όσο και κατασκευαστικά" την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου από τη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ.

Η έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2019, διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται σε συνοπτική μορφή η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society, η οποία με τίτλο «The tomb of Christ» πραγματοποιείται από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018 στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσιγκτον. Μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και τρισδιάστατων μοντέλων, μεταφέρει νοερά τον επισκέπτη στα Ιεροσόλυμα και στον Ναό της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο. Στη δεύτερη ενότητα θα εκτίθεται το επιστημονικό ψηφιακό υλικό του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, το οποίο διαθέτει και επεξεργάζεται η διεπιστημονική ομάδα. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση Τρίτη με Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τις Δευτέρες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL