Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μακρόνησος παγκόσμιας αντίστασης στο φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακρόνησος παγκόσμιας αντίστασης στο φασισμό

Από τη χθεσινή εκδήλωση, διακρίνονται οι Αρ. Μπαλτάς, Κ. Μανταίος, Α. Μιχαλόπουλος και Ν. Μανιός

"Την ώρα που έπαψαν να ουρλιάζουν οι λύκοι, ξεκίνησαν να ουρλιάζουν οι άνθρωποι". Η περίφημη φράση του Λουντέμη, ειπωμένη χθες το μεσημέρι από τον Μακρονησιώτη Αλέκο Μιχαλόπουλο, σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, καταδείκνυε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αναγκαιότητα συστράτευσης για τη συγκρότηση επιτροπής που θα προωθήσει το πολυσύνθετο και πολυδιάστατο έργο της κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας της Μακρονήσου για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτή εξάλλου ήταν η επιδίωξη της συνέντευξης Tύπου που έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Μανιός, ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974), και ο ΕΠΟΝίτης, αντιστασιακός Α. Μιχαλόπουλος, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ντίνα Μπατζιά. Καθόλου τυχαίος και ο χώρος που επιλέχθηκε, το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας.

Με το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, όταν κατά την επίσκεψή του στη Μακρόνησο τον περασμένο Οκτώβριο γνωστοποίησε ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλία και είναι σε επαφή με τον Σύνδεσμο Μακρονησιωτών και με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σειρά ενεργειών για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με τη Μακρόνησο. Για ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα είχε μιλήσει τότε ο Ν. Βούτσης, με εκκρεμότητες που αφορούν τη δικαστική υπόθεση με τους αυθαιρετούχους, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που οι επιθεωρητές Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν καταγράψει για 30 κτίσματα και μείζονα ζητήματα όπως η δημόσια γνωστοποίηση από το υπουργείο Άμυνας των στρατευσίμων εκείνων των σειρών και τα περίπου 150 θύματα της σφαγής που έγινε.

Την αναγκαιότητα της συγκρότησης επιτροπής για την ανάδειξη της Μακρονήσου σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και τη σημασία του να τεθεί η πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Βουλής επισήμανε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ανοίγοντας τη συζήτηση.

Υπενθύμισε μάλιστα την κοινοβουλευτική διαδρομή του ζητήματος με αποκορύφωμα την ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη προστασίας των μνημείων και τη διαχείριση του ιστορικού χώρου της Μακρονήσου, ο οποίος κηρύχθηκε τόπος ιστορικής μνήμης από το υπουργείο Πολιτισμού τη δεκαετία του 1990 επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, αλλά η γραφειοκρατία δεν επέτρεψε την ανάδειξή του οδηγώντας στη σημερινή εικόνα με βοσκούς και αυθαίρετα, κατεδαφιστέα πλέον, κτήρια.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου να δημιουργηθεί "μια επιτροπή που δεν θα λειτουργεί διχαστικά, αντιθέτως θα ενώνει δυνάμεις" κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ομάδας επιστημόνων και φορέων με στόχο τη διαμόρφωση του πλήρους φακέλου που θα κατατεθεί στην UNESCO με βάση τα κριτήρια που τίθενται και τις μελέτες που απαιτούνται.

Συνδέοντας δε το κομβικής σημασίας για την ιστορική μνήμη θέμα με τη σημερινή επικαιρότητα, επισήμανε ότι "με την άνοδο της Ακροδεξιάς παντού στην Ευρώπη και εδώ στη χώρα μας γίνεται μια προσπάθεια απαλοιφής της ιστορικής μνήμης. Μια προσπάθεια να σβήσουν το 1917, ο αντιφασιστικός αγώνας και η αντίσταση των λαών και να αναδειχτούν οι ιδέες του φασισμού".

Πρέπει να καταλάβουμε, υπογράμμισε ο Α. Μπαλτάς, "τι ήταν η Μακρόνησος, αυτό το πείραμα εθνικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης, πρωτοφανές στον κόσμο". Επισήμανε τέλος ότι η αντίσταση με ιστορική μνήμη είναι θέμα επίκαιρο στις μέρες μας που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου και τα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

"Η μνήμη και η Ιστορία δεν έχουν ιδιοκτήτες και κανείς στην Αριστερά δεν πρέπει να πιστεύει κάτι τέτοιο" τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Μανιός αναφέροντας ότι η ιστορική μνήμη προστατεύει από παραχαράκτες της ιστορίας των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο φασισμό. "Η μνήμη είναι στοιχείο της Ιστορίας, η Ιστορία είναι η πατρίδα της ψυχής και ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πατρίδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα αναβάθμισης της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής μας αν αφήσουμε τη μνήμη στα χέρια των βαρβάρων" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη να συστρατευθεί ο λαός για να πετύχει αυτόν τον δύσκολο σκοπό.

"Να αρπάξουμε την ευκαιρία από το αυτί" προέτρεψε ο Κώστας Μανταίος. Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ μίλησε για τη δική του μνήμη, "ριζωμένη στη Μακρόνησο" αφού εκεί ο αδελφός του βρέθηκε 19χρονος στρατιώτης από το 1951 έως το 1953, μίλησε όμως και για όλα τα φρικτά που συνέβησαν σ' αυτόν τον τόπο μαρτυρίου, για τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς, που οδήγησαν ανθρώπους σε νοσοκομεία και τρελοκομεία.

"Στη Μακρόνησο στήθηκαν πολλά στρατόπεδα. Στρατόπεδα οπλιτών, πολιτικών εξορίστων, στρατόπεδα αναμόρφωσης αριστερών πολιτών και γυναικών» ανέφερε. Κάνοντας έναν σύντομο ιστορικό απολογισμό σημείωσε ότι στη Μακρόνησο βασανίστηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι, ενώ 300 υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους.

"Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να γίνει κτήμα όλου του λαού" τόνισε ο Αλέκος Μιχαλόπουλος. Έχοντας βιώσει τη φρίκη της Μακρονήσου, τη χαρακτήρισε "μνημείο αντίστασης". Η Μακρόνησος δημιουργήθηκε, όπως είπε, γιατί "ήθελαν να εκδικηθούν τον λαό, ο οποίος αγωνίστηκε και ξεσηκώθηκε σε μία αντίθετη κατεύθυνση. Στόχος δεν ήταν μόνο να σε βασανίσουν, αλλά να σε αλλαξοπιστήσουν, να σε διαμορφώσουν, να σε κάνουν βασανιστή και εγκληματία".

Επισήμανε την ανάγκη να αναδειχτεί η Μακρόνησος σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς "όχι μόνο ως τόπος μαρτυρίας, αλλά ως δείγμα αντίστασης στον φασισμό" και και υπογράμμισε την ανάγκη "το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης να φτάσει παντού, να γίνει κτήμα του λαού, να γιορτάζεται και να διδάσκεται στα σχολεία", γιατί η Μακρόνησος "είναι ένα μνημείο αντίστασης όπου χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, αλλά δεν φοβήθηκαν τον θάνατο. Είναι ένα νησί στο οποίο, όπως είπε, συντελέστηκε η πιο στυγνή φασιστική έμπνευση".

Στην παρέμβασή του ο Στάθης Παυλόπουλος από τα ΑΣΚΙ αναφέρθηκε τόσο στη σημασία της παρουσίας της ιστορικής μνήμης στο Διαδίκτυο, όπου αναπτύσσονται ακροδεξιά αφηγήματα, αλλά και στην ανάγκη της ανάδειξης ιστορικών στιγμών με επιστημονικό λόγο και τεκμηρίωση. Έκανε επίσης αναφορά στο ψηφιακό αρχείο, ανοιχτό στους πολίτες, που πρόσφατα δημιούργησαν τα ΑΣΚΙ για τη Μακρόνησο.

Στη σημασία και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάδειξη των μνημείων και ιστορικών τόπων αναφέρθηκε τέλος η Ξανθή Παπαναστασίου, γραμματέας του σωματείου Λαζαρέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL