Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Έρευνα της Public Issue / Κάτι αλλάζει στην πολιτισμική ταυτότητα των Αθηναίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα της Public Issue / Κάτι αλλάζει στην πολιτισμική ταυτότητα των Αθηναίων

Λίγο πριν την έλευση του 2018, χρονιά κατά την οποία η Αθήνα στέφεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ο δήμος της πόλης δημοσιοποιεί μια φιλόδοξη έρευνα σχετικά με τις πολιτιστικές προτιμήσεις των Αθηναίων, που διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό του Δικτύου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας κ. Γιάννη Μαυρή, η γενική αυτή έρευνα “επιβεβαιώνει την εκτίμηση περί αλλαγής του χαρακτήρα της πόλης”, χωρίς ωστόσο συγκριτικά στοιχεία.

“Ένα ζήτημα όπως ο πολιτισμός, περίπλοκο και πολυπαραγοντικό δεν αντιμετωπίζεται μόνο από μια έρευνα”, όπως εξήγησε. "Ωστόσο μπορεί να μας δώσει τη χαρτογράφηση κι ένα περίγραμμα των θεμάτων". Η έρευνα, που έχει 7 άξονες, έγινε σε δείγμα χιλίων ατόμων.

Αναφορικά με τις επισκεψιμότητες στους χώρους πολιτισμού, πρώτο έρχεται το Μουσείο της Ακρόπολης με 39% των ερωτηθέντων να το έχουν επισκεφθεί τον τελευταίο χρόνο. Ακολουθεί το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος με 26%, η Τεχνόπολη με 24%, το Μέγαρο με 22%, το Μουσείο Μπενάκη με 19%, το Εθνικό Αρχαιολογικό με 17%, το Φεστιβάλ Αθηνών με 14%, το Βυζαντινό Μουσείο με 12%, το Κυκλαδικής με 12% και το Εθνικό Θέατρο με 10%.

Προκύπτει πως το 65%, δηλαδή τα 2/3, των Αθηναίων έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά, έστω έναν από τους 44 φορείς του Δικτύου.

Όσον αφορά τις πολιτιστικού περιεχομένου συνήθειες των ερωτώμενων, το 79% δήλωσε ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο.

Θεατρικές παραστάσεις έχει παρακολουθήσει το 56%, κινηματογράφο το 50%, συναυλίες το 48%, ταινίες από το Διαδίκτυο το 38%, εκθέσεις εικαστικές και φωτογραφικές το 31% και χορό το 17%.

Ως προς το κόστος η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι είναι υψηλό. Το 28% θεωρεί ότι οι εκδηλώσεις είναι ακριβές.

Το αγαπημένο είδος πολιτιστικής διασκέδασης παραμένει το θέατρο, από τη μουσική μεγαλύτερη προτίμηση υπάρχει στην ελληνική κατά 41%, ενώ ξένη ακούει το 32%.

Στον κινηματογράφο κυριαρχεί ο παλαιός ελληνικός κινηματογράφος, που αποτυπώνει και την επίδραση της τηλεόρασης.

Ποσοστό 45% προτιμά ξένο κινηματογράφο.

Με βάση τις μετρήσεις, ποσοστό 27% δεν έχει μετάσχει σε καμία πολιτιστική εκδήλωση, πρόκειται κυρίως για γυναίκες μέσης μόρφωσης, με συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις, που εντάσσονται στην Κεντροδεξιά και τη Δεξιά. Ωστόσο διάβασαν κατά μέσο όρο 6 βιβλία.

Σύμφωνα με τον Γ. Μαυρή, κατηγορία που χαρακτηρίζονται δραστήριοι και ανέρχονται σε 35% είναι κυρίως άνδρες, ανώτερης μόρφωσης, προσκείμενοι στην Αριστερά, πληροφορούνται για τα πολιτιστικά κυρίως μέσω Διαδικτύου και έχουν επισκεφθεί κυρίως μουσεία, παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, ξένο κινηματογράφο και συναυλίες.

Ένα ποσοστό 22% χαρακτηρίζονται υπερδραστήριοι και εμπλέκονται σε όλες τις πολιτιστικές πρακτικές, είναι κυρίως γυναίκες, ανώτερης μόρφωσης και προοδευτικής τοποθέτησης, διαβάζουν πάνω από ένα βιβλίο τον μήνα, βλέπουν μια ταινία τον μήνα, παρακολουθούν ξένο κινηματογράφο και ξένη μουσική, ενώ ξέρουν δύο ξένες γλώσσες.

Η πλειοψηφία προτιμάει να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις στο σημείο που γίνονται.

Έξι στους δέκα δηλώνουν πως ενδιαφέρονται πολύ για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης.

Το 42% ενημερώνεται από το Διαδίκτυο ή τα κοινωνικά μέσα, το 29% από την τηλεόραση.

Ένας στους τέσσερις πιστεύει πως σε σχέση με το παρελθόν γίνονται περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις σήμερα.

Πιθανότατα, όπως σημείωσε ο κ. Μαυρής, κάτι τέτοιο να συνδέεται και με την κρίση, καθώς και ιστορικά έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν πως η κρίση συνδέεται με πολιτιστική άνθηση. Κάτι που ωστόσο δεν αποδεικνύεται με μία έρευνα.

Περί ταυτότητας

Σε ερώτηση τι έχει επηρεάσει περισσότερο τον πολιτισμό μας, ο εκσυγχρονισμός ή η ελληνορθόδοξη παράδοση, υπάρχει διχασμός.

Το 42% απαντά πως έχει επηρεαστεί από την παράδοση, το 40% από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στην έρευνα δήλωσε πως είναι "μια καλή αρχή για να αρχίσει μια πολιτιστική πολιτική. Το Δίκτυο ελπίζω να εξελιχθεί και σε συγκεκριμένες συνεργασίες με απτό και πυκνό περιεχόμενο, για να φτάσουμε κάποτε να έχουμε το κοινό εισιτήριο ώστε επισκέπτες και κάτοικοι καταβάλλοντας μικρότερο τίμημα να επισκέπτονται περισσότερα πολιτιστικά σημεία της πόλης".

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL