Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός και ο ιδεατός κόσμος του Αδριανού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός και ο ιδεατός κόσμος του Αδριανού

Τον Αδριανό, αυτόν τον περίφημο Ρωμαίο με το παρατσούκλι "Graeculus", δηλαδή Ελληνίσκος, που αγάπησε τις τέχνες και τα γράμματα, εμπνεύστηκε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και συνδύασε αριστοτεχνικά τον αυτοκράτορα με τον διανοούμενο της δράσης, τον ταξιδευτή, τον ποιητή και εραστή σωμάτων και ψυχών με τον ορθολογιστή που δεν δίστασε να καταφύγει στον μυστικισμό, τον διοικητή και τον στρατηγό, φέρνει στο προσκήνιο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα από την περιοδική έκθεση "Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο". Η έκθεση, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, και θα διαρκέσει ένα χρόνο, επιχειρεί να αναδείξει τον φιλελληνισμό, τη σχέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, εμφανή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της δράσης του. Πραγματοποιείται δε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1.900 χρόνων από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 117 μ.Χ.

«Ο Αδριανός προχώρησε στην ώσμωση του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, ώσμωση που οδήγησε σε αυτό που ονομάζουμε κοινό δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό» εξηγούσε χθες η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στη δημοσιογραφική ξενάγηση, τονίζοντας ότι "η έκθεση αφορά έναν διάλογο για έναν κόσμο που φαίνεται ιδεατός και μοιάζει ίσως πολύ μακριά μας, αλλά είναι πολύ ζωντανός και σήμερα, απασχολώντας τους πολίτες σε όλο τον πλανήτη, αφού αυτές οι ιδέες είναι παγκόσμιες και οικουμενικές".

"Εξαιρετική, ευφάνταστη και με ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά" χαρακτήρισε την έκθεση η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που παρακολούθησε την ξενάγηση μαζί με τη γ.γ. του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη και υπογράμμισε ότι "είναι μία έκθεση που τιμά τους δύο πολιτισμούς που διαμόρφωσαν την Ευρώπη και τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, τον αρχαίο ελληνικό και τον ρωμαϊκό. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο, υπήρξε και συμφωνία για την ανταλλαγή και τη σχέση πάνω στον πολιτισμό. Κι αυτή η έκθεση εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας".

"Ο Αδριανός εφηύρε μια νέα παράδοση, την ελληνορωμαϊκή, που ζει ακόμα μέσα από όλους εμάς" τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Εμανουέλε Πάπι, που μαζί με την κ. Λαγογιάννη επιμελήθηκε τον κατάλογο της έκθεσης που θα εκδοθεί γύρω στα Χριστούγεννα και, όπως είπε, "πιθανότατα θα γίνει βιβλίο αναφοράς για τα επόμενα 10 ή και 20 χρόνια" καθώς μαζί με την έκθεση θα παρέχει "όλες τις πληροφορίες για την Αθήνα και τον Αδριανό".

Προαναγγέλλοντας το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η έκθεση περιλαμβάνει 40 εκθέματα, κυρίως από τις συλλογές του ΕΑΜ, τα οποία παρουσιάζονται στην αίθουσα των Αθηναίων Κοσμητών προκειμένου να αναδειχτεί ο πνευματικός διάλογος του Αδριανού με τους αρχαίους Έλληνες διανοητές και φιλοσόφους. Έτσι, πορτρέτα του τοποθετημένα ανάμεσα σ' αυτά του Μητρόδωρου, του Αντώνιου Πολέμωνος, του Ηρώδη του Αττικού και φυσικά πορτρέτα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, σηματοδοτούν αυτή τη συνομιλία. Τη φανταστική συνομιλία παρακολουθούν οι Κοσμητές, οι αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη της πνευματικής και σωματικής εκπαίδευσης των εφήβων στα αθηναϊκά γυμνάσια που αντιπροσωπεύονται με σειρά εκθεμάτων, ενώ δεν λείπει η προτομή του όμορφου Αντίνοοου, αγαπημένου συντρόφου του αυτοκράτορα. Όμως και στο "Αθέατο Μουσείο" παρουσιάζονται η επιγραφή με το όνομα του αυτοκράτορα Αδριανού και την επωνυμία Ολύμπιος, που χρονολογείται περί το 132 μ.Χ. και αποτελεί αυθεντική μαρτυρία της αναγνώρισης της προσφοράς του αυτοκράτορα από τους πολίτες της Αθήνας, και δίπλα της η δεύτερη προτομή του αφηρωισμένου Αντίνοου, από την Πάτρα. Ο θεματικός περίπατος ολοκληρώνεται στην αιγυπτιακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου το αιγυπτιάζον άγαλμα του Αντίνοου από το ιερό των Αιγυπτίων Θεών στον Μαραθώνα διηγείται με τον δικό του τρόπο τις πνευματικές αναζητήσεις της εποχής.

"Ο Αδριανός από μικρός αγαπούσε τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Αγαπούσε την Ελλάδα και αυτό οι Αθηναίοι το γνώριζαν, έτσι πριν γίνει αυτοκράτορας, το 112-113 μ.Χ., τον έκαναν επώνυμο άρχοντα, δίνοντάς του την ύψιστη τιμή της πόλης" τόνισε η κ. Λαγογιάννη προσθέτοντας παράλληλα ότι ήταν επίσης "πολύ αγαπητός αυτοκράτορας πανευρωπαϊκά, ήταν ένας κοσμοπολίτης που ταξίδεψε πολύ, γνώρισε άλλους λαούς, ευεργέτησε, δημιούργησε έργα όπως το τείχος του Αδριανού στη Βρετανία και οικοδομήματα σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική", γι' αυτό "η ειδική επέτειος από την ανάρρησή του στον θρόνο γιορτάζεται σε ολη την Ευρώπη".

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για τον φιλέλληνα αυτοκράτορα από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το ΕΑΜ θα διοργανώσει σειρά διαλέξεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL