Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Εντυπωσιακά ευρήματα από την υποβρύχια ανασκαφή / Το χέρι των Αντικυθήρων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπωσιακά ευρήματα από την υποβρύχια ανασκαφή / Το χέρι των Αντικυθήρων...

Ένα χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα και νομίζεις ότι πρόκειται για μέλος ενός ζωντανού ανθρώπινου σώματος, ένα τμήμα χάλκινου αγάλματος με πτυχώσεις ενδύματος, μια ορθογώνια ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κύρια όψη, διαστάσεων 68 εκ. Χ 35 εκ. πάχους 5 εκ., είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η φετινή υποβρύχια ανασκαφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, που πέρα από τα τεχνολογικά τεκμήρια, όπως ο περίφημος Μηχανισμός, εξακολουθεί να τροφοδοτεί και με αξιομνημόνευτα τέχνεργα.

Κατά το υπουργείο Πολιτισμού ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της φετινής έρευνας που πραγματοποίησε για τρίτη χρονιά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, αποτελεί "ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς), το οποίο συνδυαζόμενο με τα ευρήματα του φορτίου και το σημείο εντοπισμού του, διασαφηνίζει περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις έμμεσες πληροφορίες από την ανέλκυση των σφουγγαράδων το 1900".

Ανελκύστηκε επίσης ενα συσσωμάτωμα που δημιουργήθηκε γύρω από σιδερένιο αντικείμενο που έχει οξυδωθεί πλήρως και έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Στο ίδιο συσσωμάτωμα σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού "παρατηρήθηκαν εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα και κομμάτια ξύλου", ενώ εντός του, όπως έδειξε η ραδιογραφία, "υπάρχει και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος του μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο". Στη φετινή έρευνα βρέθηκε επίσης μία ακόμα ενσφράγιστη λαβή αμφορέα, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες, ενώ αξιοσημείωτο είναι για το υπουργείο το ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται δισκοειδές αντικείμενο, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.

Εκτός από το πλήθος θραυσμάτων αμφορέων και άλλων αγγείων σημάνθηκαν ή ανελκύστηκαν μικροαντικείμενα, θραύσματα κεραμικής, καρφιά από το ίδιο το πλοίο, ελάσματα από την επιμολύβωση του σκάφους καθώς και αντικείμενα που μαρτυρούν την παρουσία της ομάδας του Κουστώ το 1976, αλλά και αντικείμενα που θα μελετηθούν στη συνέχεια για την ταύτισή τους.

Η φετινή ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμα περιοχές, όπου κάτω από μεγάλους λίθινους όγκους, οι οποίοι κατέληξαν στον βυθό εξαιτίας ισχυρού σεισμού, εντοπίστηκαν θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων που θα ερευνηθούν μελλοντικά. Με την ερευνητική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπου επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι οι αρχαιολόγοι Θ. Θεδούλου και Δ. Κουρκουμέλης και συνεργάζεται ο αρχαιολόγος - τεχνολόγος Μπρένταν Π. Φόλεϊ από το Πανεπιστήμιο του Lund.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL