Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ολονύχτια συνεδρίαση στο ΚΑΣ για το Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολονύχτια συνεδρίαση στο ΚΑΣ για το Ελληνικό

Με την Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων να μην έχει αντίρρηση για την επένδυση, αλλά να εμμένει στην από το 2012 κατατεθειμένη πρότασή της και να εισηγείται εκ νέου στα μέλη του ΚΑΣ, την κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου που αντιστοιχεί στους δύο αρχαίους δήμους Αλίμου και Ευωνύμου, τμήματα του οποίου εκτείνονται μέσα αλλά και εκτός (το μεγαλύτερο μέρος) της περιοχής της επένδυσης του Ελληνικού, συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Πολύωρη και με αρκετές στιγμές έντασης τόσο κατά την έναρξή της όσο και στην αρχή της συζήτησης του επίμαχου ζητήματος, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, η συνεδρίαση εξέτασε την έγκριση ή όχι του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, καθώς και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά».

Οι εισηγήτριες Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης του ΣΟΑ και της Περιβαλλοντικής Μελέτης, θέτοντας ωστόσο όρους για τα αρχαία που βρίσκονται εντός της επένδυσης, με πρόβλεψη ζωνών προστασίας στις συγκεκριμένες θέσεις καθώς και τη διατήρηση του λόφου Χασανίου. Η αρμόδια εφορεία πρότεινε επίσης την αλλαγή σημείων του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας για τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά που υπογράφτηκε στις 24 Αυγούστου από την υπουργό Πολιτισμού και την Ελληνικό Α.Ε. και κυρίως της παραγράφου 1.3 του Προοιμίου. Σύμφωνα με τη Στέλλα Χρυσουλάκη, το σημείο της παραγράφου που αναφέρει ότι "οι όροι του παρόντος μνημονίου και οι απορρέουσες απ' αυτό υποχρεώσεις και δικαιώματα της Ελληνικό δύναται κατά περίπτωση και κατά την κρίση της Ελληνικό να ισχύουν και δεσμεύουν οποιονδήποτε ειδικό..." πρέπει να τροποποιηθεί και να διατυπωθεί "έτσι όπως ορίζει ο νόμος".

Τα μέλη του Συμβουλίου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να παρακολουθήσουν μέσω διαφανειών όλο το ανασκαφικό ιστορικό στην περιοχή και κυρίως να δουν τις αρχαιότητες που κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί τόσο στην περιοχή της επένδυσης του Ελληνικού όσο και εκτός των ορίων της καθώς και στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, η οποία έχει κηρυχθεί ήδη από το 1957 αρχαιολογικός χώρος μαζί με τον λόφο Πανί, που κηρύχθηκε και οριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 2012.

Οι εισηγήτριες Έλενα Κουντούρη και Στέλλα Χρυσουλάκη παρουσίασαν αναλυτικά τις αρχαιότητες που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης εργασιών για μεγάλα δημόσια έργα, την κατασκευή του τραμ, του αμαξοστασίου του ΟΣΕ, των Ολυμπιακών Αγώνων και του μετρό.

Πρόκειται για αποθέτη εμπορικών αμφορέων και θησαυρό αττικών νομισμάτων που παραπέμπουν στην ύπαρξη εμπορικής δραστηριότητας, αρχαία γεωδαιτικά έργα για τη διευθέτηση της κοίτης του ρέματος των Τραχώνων, λατομεία και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, οργανωμένα νεκροταφεία των γεωμετρικών χρόνων, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και Δημοτικό Ψήφισμα Αλιμουσίων που κατά την κ. Χρυσουλάκη αποτελεί σημαντική ένδειξη που ίσως επιβεβαιώνει ότι έχουμε τρία ιερά, της Αφροδίτης, του Διονύσου και της Δήμητρας, αλλά και μνημειώδη ταφικό περίβολο που μεταφέρθηκε το 1960 σε έκταση μέσα στο πρώην Κολλέγιο Αθηνών, όπου τώρα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που δεν εντάσσεται σε νεκροταφείο αλλά μπορεί να ήταν οικογενειακό νεκροταφείο, ένδειξη κύρους και οικονομικής ευρωστίας οικογενειών με μεγάλα κτήματα στην περιοχή. Δυτικά του λόφου Χασάνι υπάρχουν ενδείξεις χρήσης από τους γεωμετρικούς χρόνους και γενικά η θέση κατά την αρχαιότητα αποτελούσε περιαστική περιοχή και ζωτικό χώρο μεταξύ των αρχαίων Δήμων Ευωνύμου Αλιμούντος και Αιξωνής.

Η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων από την πλευρά της επίσης δεν έχει αντίρηση για την επένδυση με τον όρο να διενεργήσει υποβρύχια έρευνα σε όλη την παράλια έκταση της επένδυσης, από τα ευρήματα της οποίας θα καθοριστεί η τελική θέση της.

Εντός του χώρου της επένδυσης υπάρχουν 19 αρχαιολογικοί χώροι και κηρυγμένα μνημεία, ενώ η επένδυση, που θα αναπτυχθεί σε επτά ζώνες πολεοδόμησης και τρεις ανάπτυξης, προβλέπει τεχνικά και λιμενικά έργα, επιχώσεις, δρόμους, υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, επεμβάσεις στα ρέματα Τραχώνων και Αλίμου, εμπορικά καταστήματα, εγκαταστάσεις γραφείων, ξενοδοχείων και κατοικιών, ύψους 50 και 70 μέτρων, και διάσπαρτα στον χώρο έξι κτήρια ύψους 200 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας, εκ των οποίων δύο θα χρησιμοποιηθούν για κατοικίες, δύο για γραφεία και δύο για ξενοδοχεία. Η περιοχή της επένδυσης έχει συνολική έκταση 6.500 στρέμματα ενώ το Μητροπολιτικό Πάρκο 2.000 στρέμματα, και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εντός 25 ετών.

Μικρή ένταση πήγε να δημιουργηθεί αλλά αποφεύχθηκε, όταν μέλη του ΣΕΑ που περίμεναν εκτός του χώρου της συνεδρίασης παρενέβησαν καθώς εντόπισαν να μπαίνουν στο αμφιθέατρο άτομα από το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού και άλλου υπουργείου. Με την αποχώρηση αμφοτέρων τα πράγματα ηρέμησαν. Επεισοδιακή ήταν και η έναρξη της συνεδρίασης το μεσημέρι, όταν πριν ξεκινήσει η διαδικασία μπήκαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου εκπρόσωποι του ΣΕΑ, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, της Περιφέρειας Αττικής, ζητώντας την αναβολή της συζήτησης για το Ελληνικό. Ομόφωνα το ΚΑΣ δεν έκανε δεκτό το αίτημα και το θέμα συζητήθηκε το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση, που συνεχιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα, επρόκειτο να παρασταθούν, εκτός από εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, και αυτοί της Ελληνικό Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας μελετών Inveco. Οι αρχαιολόγοι επρόκειτο να συνταχθούν με την πρόταση της αρμόδιας Εφορείας για κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL