Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Εργαστήρι... για τα "ευαίσθητα χρώματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαστήρι... για τα "ευαίσθητα χρώματα"

Από το έντονο πορφυρό και το θαλασσί του που χρησιμοποίησαν οι Κορίνθιοι καλλιτέχνες στους ξύλινους αναθηματικούς πίνακες του σπηλαίου Πιτσά Koρινθίας μέχρι τα παλ χρώματα των πήλινων ειδωλίων των ιστορικών χρόνων ή τις λευκές ληκύθους με τις πολύχρωμες παραστάσεις, που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία, το χρώμα είναι γνωστό ότι έπαιζε καταλυτικό ρόλο στις εικαστικές αναπαραστάσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Καταλυτικός και ο ρόλος του σημερινού συντηρητή, προκειμένου να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου αυτόν τον μαγικό κόσμο και τη γνώση που σήμερα προσφέρει για το παρελθόν.

Στα "Ευαίσθητα χρώματα από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια" αφιερώνεται η τέταρτη θεματική παρουσίαση που πραγματοποιεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του "Αθέατου Μουσείου" που αποκαλύπτει τα μυστικά των εργαστηρίων του συντήρησης.

Η θεματική παρουσίαση των "Ευαίσθητων χρωμάτων" θα γίνει την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι και οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από αρχαιολόγους του, εκεί δηλαδή όπου εκτίθενται οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά, μοναδικοί μάρτυρες για τις τεχνικές και τη χρωματική παλέτα που οι Κορίνθιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν στη μεγάλη ζωγραφική αλλά και οι λευκές λήκυθοι και τα πήλινα ειδώλια των ιστορικών χρόνων, που, όπως και τα αρχαία γλυπτά, ήταν ζωγραφισμένα δημιουργώντας έναν ζωντανό και χαρούμενο κόσμο.

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για όλες αυτές τις κατηγορίες αντικειμένων, υλικών και τεχνικών που θέτουν ειδικές απαιτήσεις στους συντηρητές τόσο τη στιγμή που εντοπίζονται από την αρχαιολογική σκαπάνη όσο και στη διάρκεια του ασφαλούς καθαρισμού, της φύλαξης, την έκθεσης ή της μεταφοράς τους. Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας.

Για την παρακολούθηση της δράσης απαιτείται δήλωση συμμετοχής μια μέρα πριν στο τηλέφωνο 213 2144817. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 30 μόνο άτομα. Απαραίτητη είναι και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL