Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Σε νέα φάση τα έργα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε νέα φάση τα έργα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης

Θεσσαλονίκη: Το ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης επισκέφθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, αφού -όπως είπε αργότερα στους δημοσιογράφους- «γνωρίζω το χώρο από παλιά, όταν ερχόμαστε για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το Θεσσαλικό Θέατρο».

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα φάση εργασιών στον χώρο «χάρη στη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη των έργων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας - Βουλγαρίας INTERREG με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ».

Η υπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, που έφερε στο φως το ταφικό μνημείο. «Χρειάζεται να σεβαστούμε το μνημείο στον Τύμβο Καστά. Είναι ένας τάφος, ένας τόπος μυστηρίου, τόπος ιερός και ο χαρακτήρας του πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες» σχολίασε η Λ. Κονιόρδου. «Πιστεύουμε θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου της. Αυτό το εύρημα είναι εκπληκτικό» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ «η υπουργός αναφέρθηκε σε μια γενικότερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού, ωστόσο -όπως δήλωσε αργότερα- θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την κ. Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια, όπως επιβάλλουν η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL