Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Ένα μνημείο πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα μνημείο πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα ο Γιάννης Μπουτάρης για την ομόφωνη έγκριση από το ΚΑΣ, της πρότασης που εκπονήθηκε από την Αττικό Μετρό Α.Ε. ως αποτέλεσμα των εργασιών της Ομάδας Εργασίας που σχετίζονται με τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της πόλης. Υπενθυμίζεται πως η έγκριση του ΚΑΣ προβλέπει τον ανασχεδιασμό του σταθμού χωρίς την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση Μπαλτά. Αναφορικά με τη σπουδαιότητα των ευρημάτων, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το ‘τετράπυλο’ δεν είναι μόνο ένας δρόμος, αλλά ο πολεοδομικός ιστός και η διαχρονική απεικόνιση της πόλης, και είμαστε περήφανοι που θα παραδώσουμε ένα μνημείο πολιτισμού το οποίο θα κάνει τους Θεσσαλονικείς να σέβονται περισσότερο την Ιστορία μας».

Ο δήμαρχος έκανε λόγο επίσης για τη δημιουργία ενός διαχρονικού περιπάτου της πόλης, που θα ξεκινά από τον σταθμό Βενιζέλου και θα διέρχεται την πλατεία Διοικητηρίου, τον Άγιο Δημήτριο, την Αχειροποίητο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Καπάνι, την πλατεία Αριστοτέλους και την Παναγία Χαλκέων. Τέλος, ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, την πρώην διευθύντρια της 9ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Δέσποινα Μακροπούλου, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τις κ. Δέσποινα Κουτσούμπα και Όλγα Σακαλή, καθώς και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της ομάδας εργασίας Ανδρέας Κουράκης, διευκρίνισε πως η ομάδα κλήθηκε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που έμοιαζε άλυτο, καθώς η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό ισχυριζόταν πως είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου χωρίς την πλήρη απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

«Το πρώτο που κάναμε σαν ομάδα ήταν να δούμε αν μπορούμε να δώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια λύση για την παράκαμψη των αρχαιοτήτων, που να μην ακολουθεί τις προηγούμενες προσεγγίσεις” τόνισε ο κ. Κουράκης, ο οποίος κατέληξε λέγοντας πως «αντίπαλός μας είναι ο χρόνος». Τέλος, κάλεσε τους φορείς που προχώρησαν σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ να τις αποσύρουν, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε εμπλοκές και καθυστερήσεις όσον αφορά την ολοκλήρωση του έργου, όπως είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL