Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η μοναδικότητα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων σε μια έκθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μοναδικότητα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων σε μια έκθεση

Στη μοναδικότητα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα αποψινά εγκαίνια της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, εξηγώντας πως πρόκειται για το μοναδικό ναυάγιο που έχει βρεθεί σε ελληνικά ύδατα, το οποίο μετέφερε από την Ανατολή πρωτότυπα ή αντίγραφα αγάλματα, τα οποία είχαν παραγγείλει πλούσιοι Ρωμαίοι για να διακοσμήσουν τις επαύλεις τους. Η κ. Σίμωσι αποκάλυψε ότι, με την ολοκλήρωση των ερευνών, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν έως και τέσσερα χρόνια, η ίδια και ο αρχαιολόγος Μπρένταν Φόλεϊ, από το αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, θα μεταβούν στον κόλπο του Ναυαρίνου, καθώς, όπως είπε, “εκεί πιστεύουμε ότι θα βρούμε σημαντικά κομμάτια από την Ιστορία της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο τι σημαίνει για τον ίδιο ενάλια έρευνα, ο κ. Φόλει παρομοίασε με βιβλιοθήκη τον βυθό της θάλασσας, με βιβλίο κάθε ναυάγιο και με σελίδα κάθε αρχαιότητα των ναυαγίων.

“Η Μεσόγειος περιλαμβάνει 1 εκατομμύριο ναυάγια, ‘βιβλία' που αν το επέτρεπε η τεχνολογία θα ήθελα να τα διαβάσω όλα” κατέληξε ο Αμερικανός αρχαιολόγος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε λόγος στην πιθανή ύπαρξη ενός δεύτερου ναυαγίου, που, ωστόσο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος.

Σύμφωνα με την κ. Σίμωσι, το πρώτο ναυάγιο αναμένεται να φέρει στο φως στοιχεία που έχουν σχέση με τη δομή του πλοίου, τους εμπορικούς δρόμους και τη ναυτιλία της εποχής.

Αναφερόμενη στα δύο δόρατα, σημείωσε ότι δεν θα μπορούσαν να ανήκουν στους επιβάτες του πλοίου, διευκρινίζοντας πως «πολλά αρχαία αγάλματα κρατούσαν δόρυ”.

Η έκθεση στον πρώτο όροφο του κτηρίου επί της Ακτής Μουτσοπούλου και 2ας Μεραρχίας, που που θα διαρκέσει ώς τα μέσα Ιανουαρίου και εγκαινιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει περισσότερα από 20 αντικείμενα, που προέρχονται κυρίως από τις πρόσφατες έρευνες του ναυαγίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL