Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΥΠΕΣΤΗ ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΙΠΝΟΥ / Η Αφροδίτη... χωρίς δάχτυλο στο Βρετανικό Μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΕΣΤΗ ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΙΠΝΟΥ / Η Αφροδίτη... χωρίς δάχτυλο στο Βρετανικό Μουσείο

Ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά γλυπτά του Βρετανικού Μουσείου, η Αφροδίτη της συλλογής Τάουνλι, έργο του 1ου ή 2ου μ.Χ. αι., υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός εταιρικού δείπνου που διεξήχθη στη συγκεκριμένη αίθουσα των ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο αντίχειρας του δεξιού χεριού του αγάλματος αποκόπηκε από κάποιον από τους υπαλλήλους της εταιρείας που προετοίμαζε το δείπνο. Μολονότι η φθορά έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και το συμβούλιο του Μουσείου ενημερώθηκε αμέσως, το Βρετανικό Μουσείο δεν έδωσε καμία δημοσιότητα στο περιστατικό, που έγινε γνωστό μόλις χθες, με δημοσίευμα της εφημερίδας The Art Newspaper. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Μουσείου, το δάχτυλο αποκόπηκε ολόκληρο, οπότε οι συντηρητές το επισκεύασαν επιτόπου, την ώρα που το Μουσείο ήταν κλειστό. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, ελήφθησαν μέτρα εκπαίδευσης του κάθε είδους προσωπικού που εμπλέκεται σε παρόμοιες εργασίες, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου. Από τις απαντήσεις, πάντως, δεν διακρίνεται πρόθεση αναθεώρησης της (προσοδοφόρας) πολιτικής ενοικίασης μουσειακών αιθουσών για την πραγματοποίηση εταιρικών δείπνων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα δάκτυλα του ύψους δύο μέτρων μαρμάρινου αγάλματος, που είναι τοποθετημένο σε χαμηλό βάθρο, έχουν πέσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν θύματα απρόσεκτων επισκεπτών.

Το έργο, αντίγραφο ελληνικού αγάλματος του 4ου π.Χ. αι., ανακαλύφθηκε στην Όστια της Ρώμης το 1775 και αγοράστηκε από τον Βρετανό συλλέκτη Τσαρλς Τάουνλι, οι κληρονόμοι του οποίου το πούλησαν το 1805 στο Βρετανικό Μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL