Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΚΑΣ: «Ναι» σε αποκατάσταση φάσης του 14ου αιώνα στο τείχος της Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΣ: «Ναι» σε αποκατάσταση φάσης του 14ου αιώνα στο τείχος της Ακρόπολης

     Το θέμα είχε απασχολήσει το ΚΑΣ και πριν ένα μήνα, όταν μελέτη που αφορούσε περιοχή του βορείου τείχους της Ακρόπολης, κοντά στα Προπύλαια, πρότεινε την καθαίρεση ενός μικρού τμήματος, το οποίο δημιουργήθηκε κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα. Ο λόγος; Για να αποκαλυφθεί περαιτέρω τμήμα της κλασικής οχύρωσης, που θα συμπληρωνόταν και με νέο υλικό. Η συζήτηση που είχε ακολουθήσει την παρουσίαση της μελέτης- η οποία εκπονείται, όπως και όλες όσες αφορούν την Ακρόπολη, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ)- ήταν εκτενής, ενώ δεν είχαν λείψει και οι αντιδράσεις, που τελικά οδήγησαν στην απόφαση να γίνει αυτοψία στην περιοχή.

Όπως κι έγινε. Πριν λίγο καιρό, μέλη του ΚΑΣ ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο και αποφάνθηκαν: Το τμήμα αφορά επισκευή που έγινε σε αυτό το σημείο κατά τον 14ο αιώνα, προτείνοντας τη διατήρησή του. Ως αποτέλεσμα, το θέμα επανήλθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, παρουσία, σχεδόν, της Ολομέλειας του Συμβουλίου, καθώς και των προϊσταμένων των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων). Η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε, τελικά, τα μέλη να γνωμοδοτήσουν υπέρ της αποκατάστασης και των δύο φάσεων (δηλαδή, του 5ου αι. π.Χ. και του 14 αι.), ενώ νέα, τροποποιημένη μελέτη θα πρέπει να επανέλθει στο ΚΑΣ.

Επίσης, ζητήθηκε ένα γενικό σχέδιο (ανάπτυγμα) για τα τείχη, όπου θα σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη (όπως για παράδειγμα από τον προ-Παρθενώνα). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ (και νέο πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, ΕΣΜΑ, μετά τον θάνατο του Χαράλαμπου Μπούρα), αυτό το ανάπτυγμα εκπονείται, ήδη, με την ολοκλήρωσή του να απαιτεί πολύ δουλειά και χρόνο. Γι' αυτό και διευκρινίστηκε στο Συμβούλιο ότι η χρήση του δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τις επεμβάσεις στο μνημείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL