Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ενδιαφέροντα ευρήματα στην ανασκαφή στο Χιλιομόδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενδιαφέροντα ευρήματα στην ανασκαφή στο Χιλιομόδι

Οικοδομικά υλικά που παραπέμπουν στη δραστηριότητα της αρχαίας Τενέας στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά in situ κατά τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά στο Χιλιομόδι Κορινθίας από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό τη διεύθυνση της Έλενας Κόρκα. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν, επίσης, ένα δίχωρο υπέργειο ταφικό μνημείο των ρωμαϊκών χρόνων, σπάνιο για την Κορινθία, αλλά και πλούσια κτερίσματα, στοιχεία που, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, "συμπλήρωσαν κατά πολύ την τοπογραφία της αρχαίας Τενέας".

Στον κυρίως χώρο του υπέργειου ταφικού μνημείου εντοπίστηκαν πέντε κτιστοί τάφοι, ενώ στον χώρο εισόδου του εντοπίστηκαν ίχνη καύσης και παιδικές ταφές. Στο σύνολό του το μνημείο αποτελεί μια ιδιαίτερα επιμελημένη κατασκευή επενδυμένη με κονίαμα. Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται χάλκινα νομίσματα, χρυσή δανάκη από νόμισμα Σικυώνας, οστέινα κοσμήματα κ.ά. Όλες οι παραπάνω ταφές είναι παιδικές, πλούσια κτερισμένες με λύχνους, αγγεία, γυάλινα μυροδοχεία, νομίσματα κ.ά.

Τέλος, από την επιφανειακή έρευνα εντοπίστηκε πλούσιο οικοδομικό υλικό, μεταξύ των οποίων ένα κιονόκρανο, νομίσματα, επιζωγραφισμένες σίμες και κεραμική, προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό σε μεγάλο πλέον βαθμό τον οικιστικό ιστό της πόλης. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και μέσω της εκτεταμένης διασκόπησης με γεωραντάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL