Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Συλλυπητήρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλυπητήρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη

Τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη και τις ευχαριστίες όλων για την προσφορά του στην επιστημονική και πολιτιστική ζωή του τόπου, εξέφρασε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει το Τμήμα Πολιτισμού, ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης υπήρξε λαμπρός επιστήμονας και εξαίρετος άνθρωπος, ενώ δεν δίστασε σε δύσκολες εποχές για την αρχαιολογική έρευνα να υπερασπιστεί με σθένος και παρρησία τον δημόσιο και αναπαλλοτρίωτο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς συγκρουόμενος με πολυποίκιλα συμφέροντα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού:

“Η ελληνική αρχαιολογία πενθεί σήμερα για την απώλεια ενός λαμπρού επιστήμονα και εξαίρετου ανθρώπου. Ο Ευάγγελος Χ. Κακαβογιάννης έφυγε με τη γενναιότητα και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε σε όλη του τη ζωή. Ο θάνατός του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην οποία υπηρέτησε από πολλές θέσεις και σε πολλές διαφορετικές περιοχές αφήνοντας παντού το στίγμα της εργατικότητας και της μεθοδικής προσέγγισης στην αρχαιολογική έρευνα.

Με το παράδειγμά του, γαλούχησε νεότερες γενιές Ελλήνων αρχαιολόγων αναδεικνύοντας την ανάγκη για την άμεση προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, παράλληλα με τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε για την σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις τοπικές κοινωνίες, τους θεματοφύλακες αυτής της παράδοσης.

Η πολυετής έρευνά του για την οργάνωση της εκμετάλλευσης των μεταλλείων αργύρου στη Λαυρεωτική άνοιξε καινούριους δρόμους στην μελέτη μιας διαφορετικής όψης της κλασσικής αρχαιότητας. Ο Ευάγγελος Χ. Κακαβογιάννης ανέδειξε τη σπουδαιότητα των λαυρεωτικών εργαστηρίων μετάλλου ως πηγής ισχύος και οικονομικής δύναμης, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αρχαίας Αθήνας.

Δεν δίστασε σε δύσκολες εποχές για την αρχαιολογική έρευνα να υπερασπιστεί με σθένος και παρρησία τον δημόσιο και αναπαλλοτρίωτο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς συγκρουόμενος με πολυποίκιλα συμφέροντα, που αντιμετώπιζαν τα αρχαιολογικά ευρήματα ως περιττό βάρος και εμπόδιο για την στρεβλή ανάπτυξη. Ο ίδιος ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει, ότι τα αρχαία αποτελούν δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει, με την  έρευνα και επιστημονική τεκμηρίωση, να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το πολυσχιδές επιστημονικό του έργο, που εκτείνεται από μελέτες του από την μυκηναϊκή εποχή έως τον Ρήγα Φεραίο και την μελέτη τοπωνυμίων της Λαυρεωτικής, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την επιστημονική κοινότητα και όλους όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μαζί με τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του εκλιπόντος τις ευχαριστίες όλων για την προσφορά του στην επιστημονική και πολιτιστική ζωή του τόπου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL