Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Από χθες εκτίθεται ο "κρατήρας της μάχης" / Δημιουργία "ανοικτής αποθήκης" στο Αρχαιολογικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από χθες εκτίθεται ο "κρατήρας της μάχης" / Δημιουργία "ανοικτής αποθήκης" στο Αρχαιολογικό

Αριστουργηματικό έργο της μεταλλοτεχνίας του Κρητομυκηναϊκού κόσμου που προήλθε από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στις Μυκήνες πριν από 140 χρόνια, το καλοκαίρι του 1876, ο "κρατήρας μάχης", και μαζί του ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του, εκτίθεται από χθες για πρώτη φορά στο κοινό, σε ειδική προθήκη στην αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), στο πλαίσιο της δράσης "Αθέατο Μουσείο". Τη μεταφορά του από τις αποθήκες του Μουσείου παρακολούθησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος στις δηλώσεις του και αφού συζήτησε με τη διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη έκανε λόγο για τη δημιουργία "'ανοιχτής αποθήκης' ώστε οι επισκέπτες να μη βλέπουν μόνο τη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις, αλλά και τον πλούτο που κρύβει το μουσείο στα σπλάχνα του".

Έχοντας την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο μουσείο, να επισκεφθεί τις αποθήκες και τα πέντε Εργαστήρια Συντήρησης, να συνομιλήσει με εργαζόμενους, συντηρητές και αρχαιολόγους, να δει από κοντά "τον πλούτο των εργαστηρίων, την αφοσίωση των ανθρώπων και ολόκληρη την εξαιρετικά λεπτή και κοπιώδη διαδικασία που γίνεται πίσω από το προσκήνιο", την εργασία επιστημόνων οι οποίοι "έχουν αναπτύξει ικανότητες, τεχνογνωσία, ευαισθησίες και δυνατότητες παγκόσμιας εμβέλειας", ο υπουργός επισήμανε ότι "το εντυπωσιακό είναι τα έγκατα του μουσείου, οι αποθήκες, τα εργαστήρια -ανάλογα με το υλικό το οποίο πρέπει να υποστεί την επεξεργασία-, τα εργαστήρια φωτογραφίας, οι βιβλιοθήκες κ.λπ.".

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επισήμανε ο υπουργός, "φαίνεται σαν μια 'φέτα' από την Πατησίων, αλλά είναι ένας χώρος με τέσσερις ορόφους και δαιδαλώδης διαδικασίες, ένας χώρος στον οποίο κάθε γωνιά του αξιοποιείται, για να έχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε", και συμπλήρωσε ότι "δεν είναι μόνο ένα από τα 10 καλύτερα στον κόσμο, αλλά είναι και το μουσείο που έχει μια εποπτεία στην κίνηση των αρχαιοτήτων σε άλλα μουσεία, στις επιστροφές σε τοπικά μουσεία, σε μόνιμες εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες". Βεβαίως, παραδέχτηκε ότι "υπάρχουν παντού ελλείψεις" φέρνοντας ως παράδειγμα τις βιβλιοθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας από τις οποίες "έφυγαν με τις περίφημες διαθεσιμότητες τέσσερις βιβλιοθηκάριοι". "Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τον πολιτιστικό μας θησαυρό" σημείωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ωστόσο ότι "πρέπει κάποτε όλοι μας να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε όχι απλώς τους θησαυρούς που βλέπουμε αλλά και τη δουλειά και την τεχνογνωσία που απαιτείται για να γίνουν οι θησαυροί ορατοί και επισκέψιμοι".

Αυτούς τους θησαυρούς από τα "έγκατά" του ανασύρει κάθε δύο μήνες το "Αθέατο Μουσείο" και εκθέτει στην αίθουσα του Βωμού το ΕΑΜ, και αν γίνει πράξη η χθεσινή εξαγγελία του υπουργού για δημιουργία της "ανοιχτής αποθήκης", θα μπορούν να έχουν πρόσβαση απ' ευθείας οι επισκέπτες, όπως γίνεται και σε κάποια μουσεία του εξωτερικού. Στην προκειμένη περίπτωση, ο αργυρός "κρατήρας της μάχης" παρουσιάζει την ηρωική μάχη δύο αντίπαλων ομάδων πολεμιστών πάνω από έναν πεσμένο οπλίτη και έχει να αφηγηθεί πολλά για τον νεαρό νεκρό πρίγκιπα, μεταξύ 17-19 ετών, που έζησε στον πρώιμο Μυκηναϊκό κόσμο, ενώ είναι άγνωστη η ακριβής αιτία θανάτου του. Η ανθρωπολογική εξέταση που δημοσιεύτηκε το 2010 έδειξε ίχνη περιοστίτιδας στο οστό του δεξιού μηρού του. Ο τάφος του ωστόσο δέχτηκε πολύτιμα κτερίσματα, πολλά μακρά ξίφη, χρυσελεφάντινα μικροτεχνήματα και τον περίφημο κρατήρα, μέσα στον οποίο βρέθηκαν 12 αργυρά και χρυσά κύπελλα και ένα αλαβάστρινο ρυτό, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, συγκροτεί το πρώτο συμποσιακό σύνολο του ελληνόφωνου κόσμου των πρώτων αριστοκρατών. Πρέπει να ήταν σημαντικός ο νεαρός πρίγκιπας του τάφου IV, που έφερε στο φως ο Σλήμαν και κατέγραψε λεπτομερώς ο Παναγής Σταματάκης.

Η πρώτη από τις παρουσιάσεις του "κρατήρα της μάχης", που θα γίνει από αρχαιολόγους του μουσείου την Κυριακή 7 Αυγούστου, συμπίπτει μάλιστα με τη συμπλήρωση ακριβώς 140 χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής του Σλήμαν στις Μυκήνες (6 Αυγούστου 1876), από την οποία γεννήθηκε η μυκηναϊκή Αρχαιολογία. Παρουσιάσεις θα γίνουν επίσης στις 28 Αυγούστου, 16 και 25 Σεπτεμβρίου, όλες στη 1 το μεσημέρι. Τηρείται σειρά προτεραιότητας, απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2132144891.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL