Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Αρχαιολογικό Μουσείο / Αρχαιολογικό Μουσείο - Προσβάσιμος στο κοινό ο αργυρός κρατήρας των Μυκηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιολογικό Μουσείο / Αρχαιολογικό Μουσείο - Προσβάσιμος στο κοινό ο αργυρός κρατήρας των Μυκηνών

Ένα μοναδικό έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο κρατήρας της μάχης, το μεγαλύτερο αργυρό αντικείμενο της Μυκηναϊκής αρχαιότητας, 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του. Ο περίφημος και αθέατος έως τώρα αργυρός κρατήρας, που έφεραν στο φως ο Ερρίκος και η Σοφία Σλήμαν ανασκάπτοντας τους βασιλικούς τάφους του περίφημου ταφικού Κύκλου Α των Μυκηνών, θα πάρει τη θέση του στην αίθουσα του βωμού, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης Αθέατο Μουσείο. Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο κρατήρας θα μεταφερθεί εκεί από το εργαστήριο συντήρησης μετάλλων του Μουσείου προκειμένου να εκτεθεί σε κατάλληλη προθήκη, να φωτιστεί και να συνοδευτεί από το κατάλληλο εποπτικό υλικό για τους επισκέπτες, και θα παραμείνει έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Το νέο έκθεμα αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και του επιστημονικού κοινού, μιας και ο κρατήρας δεν έχει ποτέ στο παρελθόν παρουσιαστεί και η ανασύσταση της προέλευσής του με τη μελέτη και παρουσίαση του ταφικού του περιβάλλοντος θα συμβάλουν στην ολοκληρωμένη αφήγηση της άγνωστης ιστορίας ενός νέου και πολλά υποσχόμενου μέλους της πολεμικής ελίτ, ενός πρίγκιπα της πρώτης δυναστείας του Μυκηναϊκού κόσμου.

Ο κρατήρας εντοπίστηκε το 1876 στον τάφο IV ενός 18χρονου πρίγκιπα με τα περισσότερα και πολυτιμότερα κτερίσματα όλης της Μυκηναϊκής περιόδου αλλά παρέμεινε στις αποθήκες του ΕΑΜ χωρίς κανείς να του δίνει σημασία, μέχρι το 1960, οπότε ο διευθυντής του ΕΑΜ Χρήστος Καρούζος εμπιστεύτηκε στην αρχαιολόγο Αγνή Ξενάκη - Σακελλαρίου να μελετήσει εκ νέου τα ευρήματα του ταφικού Κύκλου Α. Η ανασύσταση του αγγείου από τα θραύσματα απέδωσε τον περίτεχνο διάκοσμό του που είχε γίνει με την έκτυπη τεχνική. Η μεγάλη ανάγλυφη ζώνη στο κύριο σώμα του κρατήρα παρουσιάζει δύο ομάδες αντιμέτωπων πολεμιστών, που τους διακρίνει το διαφορετικό είδος των ασπίδων τους, εν είδει διακριτικών δύο διαφορετικών «στρατών». Τέσσερις πολεμιστές με οκτώσχημες ασπίδες από τη μία μεριά, εναντίον τεσσάρων με πυργοειδείς ασπίδες από την άλλη, και ενός μαχητή, που έχει πέσει ηρωικά στο έδαφος, ανάμεσα στους αντιμαχόμενους.

Με την ανακάλυψη, το 2003, στα αρχεία του ΑΕΑΜ, του περίφημο «χειρόγραφου του Παναγή Σταματάκη», του Έλληνα αρχαιολόγου που συμμετείχε στις ανασκαφές των Σλήμαν και κατέγραφε κάθε ώρα και στιγμή και με λεπτομέρεια κάθε εύρημα και τον τόπο της εύρεσής του την ώρα που ερχόταν στο φως, οι αρχαιολόγοι πλέον είναι σε θέση να αποδώσουν τον μεγάλο κρατήρα στην ταφή του πρίγκιπα και να διαπιστώσουν ότι μέσα του είχαν τοποθετηθεί ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά χρυσά και αργυρά κύπελλα, συνιστώντας το εύρημα το πρώτο συμποσιακό σύνολο του ελληνόφωνου κόσμου των πρώτων αριστοκρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL