Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Το Τμήμα Πολιτισμού της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για το άρθρο της Πόλυς Κρημνιώτη στο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Τμήμα Πολιτισμού της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για το άρθρο της Πόλυς Κρημνιώτη στο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή»

Ο υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς στην ημερίδα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών και το επίμαχο ρεπορτάζ της "Α" στις 8.7.2016

Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που έχει αναλάβει για να βγάλει μπροστά το κόμμα, να επανασυνδεθεί με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να προωθήσει αναπτυξιακά και πολιτιστικά ζητήματα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σειρά ημερίδων.

Στη δεύτερη ημερίδα ασχοληθήκαμε με την αξιοποίηση των ανασκαφικών ευρημάτων του λόφου Καστά στην Αμφίπολη και στην ευρύτερη περιοχή, όπως συνδυάστηκε με τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Στην ημερίδα εισηγήσεις ανέπτυξαν ο δήμαρχος της Αμφίπολης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων. Η κ. Περιστέρη μίλησε για την ανασκαφή στον Τύμβο, ενώ η Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Μάλαμα παρουσίασε το χρονικό των έως τώρα ανασκαφών στην περιοχή της Αμφίπολης.

Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στον Τύμβο Καστά και στο Μουσείο της Αμφίπολης. Μέσα στο διήμερο της επίσκεψής του στις Σέρρες ο υπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σερρών και τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μωησιάδη, με εκπροσώπους επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, έδωσε συνεντεύξεις Τύπου, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σερρών και οθωμανικά τεμένη.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών μέσα σε ένα διήμερο κατέληξε να γίνει μια πανσερραϊκή προσπάθεια, για την προώθηση των ζητημάτων πολιτισμού και των υποδομών του σε όλη την περιοχή.

Αυτό που ήταν κοινός τόπος σε όλες τις επαφές του υπουργού και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν το ενδιαφέρον και η αγωνία όλων των Σερραίων, για την ανασκαφή και τη συνέχισή της στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Αν κάνουμε όλες αυτές τις αναφορές είναι γιατί δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού στις Σέρρες διαβάσαμε άρθρο της δημοσιογράφου κ. Πόλυς Κρημνιώτη στην εφημερίδα “Αυγή” (8.7.2016), με τον τίτλο “Η μνήμη και η Αμφίπολη”, για το οποίο εκφράζουμε την ενόχλησή μας.

Ύστερα από τόσο καιρό, καθώς έχει καθίσει η σκόνη από τα γεγονότα της ανασκαφής, το μόνο που μας ενδιαφέρει εμάς εδώ στις Σέρρες είναι το ίδιο το μνημείο και η επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων από την ανασκαφέα κ. Κατερίνα Περιστέρη.

Οι αναφορές λοιπόν της κ. Κρημνιώτη για τις ορθές διαδικασίες και την αρχαιολογική πειθαρχία που ανάφερε ο υπουργός στην περίπτωση των ανασκαφών στο ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, σε αντιδιαστολή με τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) στον Τύμβο της Αμφίπολης έχουν προφανείς σκοπιμότητες.

Το βασικό είναι η προσπάθεια οριοθέτησης και χειραγώγησης του υπουργού και αυτό έγινε αντιληπτό και από εμάς και από τα τοπικά μέσα, τα οποία έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στο συγκεκριμένο άρθρο. Ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος που μπορεί κανείς εύκολα να του βάλει κορσέδες. Ήρθε, είδε ο ίδιος, άκουσε προσεκτικά τα δεδομένα, είδε την ευαισθησία του κόσμου για το μνημείο, έδωσε απαντήσεις που δεν άφηναν περιθώρια παρεξηγήσεων, κέρδισε τις εντυπώσεις της κοινωνίας μας και μπράβο του.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών είναι ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας, και όπως όλοι συγκινηθήκαμε από τα ευρήματα και μοιραστήκαμε τις προσδοκίες για τους ενοίκους των τάφων, ενδιαφερόμαστε για την τύχη του μνημείου, καθώς είναι ένα απόθεμα πολιτισμού και βήμα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Άστοχο λοιπόν το άρθρο της κ. Πόλυς Κρημνιώτη και χρονικά και επί της ουσίας, υποβαθμίζει την αξία των ευρημάτων, επαναφέρει ζητήματα διαχείρισης που πρέπει να ξεχαστούν γιατί όλοι έχουμε ευθύνες και δεν βοήθησε τους στόχους της Ν.Ε. Σερρών που είχαμε βάλει στην ημερίδα της Αμφίπολης.

Σέρρες 20 Ιουλίου 2016

Τμήμα Πολιτισμού Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Απάντηση της Πόλυς Κρημνιώτη

Η "Αυγή" από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης του μνημείου είχε επισημάνει τη σπουδαιότητά του, πράγμα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, διότι τα γραπτά μένουν και υπάρχουν για να μας θυμίζουν γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που οφείλουμε να θυμόμαστε. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον πολιτικό χειρισμό της ανασκαφής, που επί της ουσίας αυτός υπονόμευσε το σπουδαίο αυτό μνημείο, ούτε την πολιτική και επικοινωνιακή σπέκουλα που επιχειρήθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας και την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε ότι η "Αυγή" βρέθηκε σχεδόν μόνη στο σύνολο του Τύπου τότε, να προτάσσει την επιστημονική, πολιτική και επικοινωνιακή δεοντολογία.

Θεωρούμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι της ανασκαφής, όπως επιβάλλει ο αρχαιολογικός νόμος, πρέπει να κάνουν τις επιστημονικές τους ανακοινώσεις προκειμένου να κριθούν από την επιστημονική κοινότητα. Αυτή η διαδικασία, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι δουλειά της "Αυγής", ούτε του υπουργού, ούτε όποιας κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζουν πορίσματα, υποκαθιστώντας επιστημονικές διαδικασίες. Και βεβαίως δεν είναι δουλειά της "Αυγής" να κάνει δημόσιες σχέσεις ή να αρθρογραφεί αναλόγως τοπικών συμφερόντων.

Προφανώς, όμως, εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας όχι μόνο η παρουσίαση εκδηλώσεων αλλά και ο σχολιασμός τους. Αρμοδιότητες που προκύπτουν από το ίδιο το ελληνικό σύνταγμα και τη ρητή αναφορά του στην ελευθερία του Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL