Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Χριστοφίλης Μαγγίδης / Επιμένει στην ανακάλυψη του θρόνου τον Αγαμέμνονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χριστοφίλης Μαγγίδης / Επιμένει στην ανακάλυψη του θρόνου τον Αγαμέμνονα

Ο καθηγητής Χριστοφίλης Μαγγίδης επιμένει στην ανακάλυψη του "θρόνου του Αγαμέμνονα", παρά το πόρισμα των αρχαιολόγων της Επιτροπής της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, που συνέστησε ο γ.γ. της εταιρείας και ακαδημαϊκός Βασίλειος Χ. Πετράκος, αποδίδοντάς το σε "τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους".

Δηλώνοντας "ενοχλημένος από τον τρόπο και την προσπάθεια ενός θεσμικού φορέα να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει τη γνώμη των επιστημόνων", όπως είπε, χαρακτήρισε την ενέργεια "αντιδεοντολογική, παράτολμη και αυθαίρετη". Πρόσθεσε πως "ο επιστήμονας δεν κρίνεται από καμία επιτροπή. Όλοι θα περιμένουν την επιστημονική διεθνή κοινότητα", είπε, σημειώνοντας πως ως μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας δεκαπέντε χρόνια, ανασκάπτει τις Μυκήνες από το 2001. "Σέβομαι βαθύτατα την εταιρεία και τη διαχωρίζω από τα πρόσωπα" σημείωσε.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΣΗΕΑ ο καθηγητής έκανε γνωστό πως η αρχαιολογική ανακάλυψη του "Θρόνου των Μυκηνών" θα δημοσιευτεί τον Ιούλιο σε μεγάλο, διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό, που δεν θέλησε ωστόσο να κατονομάσει, θα παρουσιαστεί στη συνέχεια σε επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού και αύριο Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (7.00 μ.μ.).

Αναφερόμενος στο χρονικό της ανακάλυψής του που έγινε στις 12 Ιουνίου 2014 κατά τη διάρκεια παλαιουδρολογικών μετρήσεων στις όχθες και στην κοίτη του Χάβου, στο πλαίσιο γεωφυσικής έρευνας στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών, τόνισε ότι το "σημαντικό αυτό εύρημα εξετάστηκε από διεπιστημονική ομάδα μελετητών επι δυο χρόνια, αναγνωρίστηκε και τεκμηριώθηκε ως τμήμα του θρόνου του ανακτόρου των Μυκηνών". Αναφέρθηκε σε "ασφαλή διαγνωστικά χαρακτηριστικά καθίσματος που απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκδοχή 'λεκάνης', όπως εσφαλμένα και πρόχειρα ερμηνεύθηκε από την επιτροπή Πετράκου" όπως είπε. Στοιχεία όπως "το σχήμα του περιχειλώματος, πανομοιότυπο με αυτό του θρόνου της Κνωσού, τα ίχνη πρόσφυσης της πλάτης, το πολύ ρηχό βύθισμα της έδρας, καθώς και τη μικρή κλίση του βυθίσματος που βαθαίνει ελαφρά προς την πίσω πλευρά της πλάτης, που παραπέμπει μόνο σε κάθισμα".

Ο κ. Μαγγίδης μίλησε εκτενώς για το υλικό κατασκευής από "ντόπιο ασβεστολιθικό πέτρωμα ", προερχόμενο από το βουνό της Ζάρας, που σύμφωνα με τον ίδιο συμβολίζει την "αυτοχθονία" και την "ρίζα της καταγωγής". Και, όπως είπε, "ο θρόνος λαξεύθηκε πιθανώς από ογκόλιθο αποκολλημένο από τον φυσικό βράχο και μάλλον όχι από πέτρωμα λατομείου", εξηγώντας πως "η χρήση ντόπιου πετρώματος δημιουργεί σημειολογικούς συνειρμούς και συμβολισμούς αυτοχθονίας και αρχαιότητας, καθώς ο ογκώδης λίθινος θρόνος θα έδινε την εντύπωση της φυσικής προέκτασης του βράχου των Μυκηνών μέσα στην αίθουσα του ανακτόρου".

«Ο ίδιος λίθος", κατά τον κ. Μαγγίδη, "χρησιμοποιήθηκε κατά την ίδια περίοδο για τη διακόσμηση προσόψεων βασιλικών θολωτών τάφων στις Μυκήνες (π.χ. Θολωτός Ατρέως) και τη βάση του θρόνου του ανακτόρου της Τίρυνθας». Το 80 κιλών εύρημα (ολόκληρο ζυγίζει 250 κιλά) έχει διαστάσεις 50 εκατοστών, 50 εκ. ύψος (χωρίς την πλάτη), 50 εκ. μήκος και 70 εκ. πλάτος, με βύθισμα έδρας μεγίστου βάθους 3 εκατοστών.

Γνωστοποίησε τέλος πως έχει καταθέσει αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο, σημειώνοντας ότι εκτιμά πως θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα θραύσματα του θρόνου, ωστόσο όπως είπε η αίτησή του μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL