Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΚΚΕ Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΑ προς υπουργό Πολιτισμού / Ιστορικών διαστάσεων ευθύνη η απόσπαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΚΚΕ Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΑ προς υπουργό Πολιτισμού / Ιστορικών διαστάσεων ευθύνη η απόσπαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

Ισχυρή παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην αποσπαστούν οι βυζαντινές αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του "Και αρχαία και μετρό", τόσο με την ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, που κατέθεσαν οι βουλευτές του Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Τζένη Βαμβακά, Έφη Σαλτάρη Γεωργοπούλου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Γιώργος Πάντζας και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όσο και με ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Πολισμού με την οποία καλείται ο κ. Παναγιωτόπουλος να μην αποδεχτεί τη νέα απόφαση του ΚΑΣ για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχαιολόγων, ζητάει "την αναπομπή της απόφασης στο ΚΑΣ".

"Απαράδεκτη" χαρακτηρίζουν τη νέα απόφαση του ΚΑΣ οι ερωτώντες βουλευτές και ζητούν να μάθουν από τον υπουργό αν προτίθεται "να μην αποδεχτεί την απαράδεκτη απόφαση του ΚΑΣ για την προσωρινή απομάκρυνση των αρχαιοτήτων και να ζητήσει την αναπομπή του θέματος στο Συμβούλιο", πώς "σκοπεύει να αναζητήσει, είτε από την Αττικό Μετρό είτε από άλλον φορέα, την εξεύρεση μιας νέας τεχνικής λύσης που θα εξασφαλίζει τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό χωρίς την έστω και προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων" και, τέλος, αν θα "ζητήσει εξηγήσεις από την Αττικό Μετρό για την ύπαρξη ή μη υδραργύρου στον χώρο του σταθμού Βενιζέλου".

"Ο υπουργός Πολιτισμού θα επωμισθεί τεραστίων διαστάσεων ιστορική ευθύνη αν κάνει δεκτή τη νέα απόφαση του ΚΑΣ για προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης" επισημαίνει η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον κ. Παναγιωτόπουλο να μην αποδεχτεί την νέα απόφαση του ΚΑΣ, "που αποτελεί νέο ατόπημα για το συμβούλιο, και να αναζητήσει, είτε από την Αττικό Μετρό είτε από άλλον φορέα, την εξεύρεση μιας νέας τεχνικής λύσης που θα εξασφαλίζει την συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό χωρίς την έστω και προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, γιατί αυτό θα επιφέρει τεράστια αλλοίωση στον αρχαιολογικό χώρο". Καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης "να συνεχίσουν τον αγώνα τους, στον οποίο αρωγός και συμπαραστάτης υπήρξε από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την οριστική νίκη, που είναι πλέον πολύ κοντά".

Για ιστορική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού κάνει λόγο και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητάει "την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο" δεδομένου ότι "αποτελεί πάγια τακτική του υπουργείου τα τελευταία χρόνια, όπως έχει πολλάκις εκφραστεί διά της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ και προέδρου του ΚΑΣ κ. Λ. Μενδώνη, οι αποφάσεις που λαμβάνονται με οριακή πλειοψηφία να αναπέμπονται στο Συμβούλιο για επανεξέταση". Τονίζει ότι "δεν μπορεί να κριθεί με μια οριακής πλειοψηφίας απόφαση, που πάρθηκε μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και με ενδιάμεση παρέμβαση της Αττικό Μετρό" και εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι "η Αττικό Μετρό δεν δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση μελετών επανατοποθέτησης του συνόλου του μνημείου εντός του σταθμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL