Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεν πουλάμε την πολιτιστική κληρονομιά

Άμεση είναι η αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική κοινότητα στις απόψεις περί ιδιωτικοποίησης των αρχαιολογικών χώρων που εξέφρασε ο ανασκαφέας της Νεμέας Στέφανος Μίλερ και φιλοξένησε το περιοδικό Time.

Άμεση είναι η αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική κοινότητα στις απόψεις περί ιδιωτικοποίησης των αρχαιολογικών χώρων που εξέφρασε ο ανασκαφέας της Νεμέας Στέφανος Μίλερ και φιλοξένησε το περιοδικό Time. «Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ανήκει διαχρονικά στο ελληνικό έθνος και στον ελληνικό λαό. Δεν την πουλάμε και δεν την ιδιωτικοποιούμε" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ωστόσο "Από την άλλη πλευρά όμως προωθούμε αποφασιστικά τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, που μας είναι απαραίτητες για να αναβαθμίσουμε, να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε καλύτερα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Κάθετοι οι αρχαιολόγοι, διά ανακοινώσεως του ΣΕΑ, απορρίπτουν τις θέσεις του Time και καλούν "όλο τον λαό να υπερασπιστεί τη συλλογική μνήμη, τα μνημεία και τον πολιτισμό και να βροντοφωνάξει Δεν Πωλούνται". Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι "οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της χώρας μας ανήκουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Η προστασία, η ανάδειξη και η διαχείρισή τους είναι υποχρέωση του κράτους μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως αποτυπώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας". Επιπλέον τονίζουν ότι "οι αρχαιολόγοι, οι επιστήμονες και όλο το προσωπικό που υπηρετεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να εποφθαλμιά τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της χώρας μας".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο