Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
«Ασπίδα» προστασίας για τη Μέση Οδό είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ασπίδα» προστασίας για τη Μέση Οδό είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Μαρούλα Πλήκα

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση για το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ήταν αυτή που έγινε χθες πέριξ του σταθμού, μετά από σχετικό κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το ξήλωμα της βυζαντινής Μέσης Οδού και κατά συνέπεια της πολιτιστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» πάρα πολλοί αρχαιολόγοι, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, δημοτικοί σύμβουλοι από τις προοδευτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα μνημεία λένε όχι στο ΚΑΣ and Carry»

Η διαμαρτυρία ήταν σχεδόν «βουβή», ενώ σε κάποια σημεία της θύμιζε λιτανεία. Λίγα τα συνθήματα, πολλά τα αυτοσχέδια πλακάτ, έντονο το συναίσθημα της αγανάκτησης, αλλά και της αποφασιστικότητας για τον νέο αγώνα που ξεκινά τώρα για τη διάσωση της βυζαντινής Μέσης Οδού από βέβαιη καταστροφή στην περίπτωση που υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την απόσπασή της από το σημείο όπου αποκαλύφθηκε. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια αναμμένα κεριά, ενώ μια ομάδα σχημάτισε με κεράκια τις λέξεις in situ. Ξεχωριστό τόνο έδωσε στη συγκέντρωση μια ομάδα με κρουστά που έψαλε τα «κάλαντα» στην κυβέρνηση με τον δικό της μοναδικό τρόπο...

«Θα μείνουν εδώ», «Τα αρχαία δεν πάνε περίπατο», «Η απόσπαση είναι βανδαλισμός», «Τα μνημεία λένε όχι στο ΚΑΣ and Carry”, «Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία», «Βγάλτε βόλτα πρόβατα και όχι τα μνημεία», «Μητσοτάκη, άσε στο μετρό τα αρχαία, στα υπόγεια είναι η θέα» ήταν μερικά από τα καυστικά σχόλια στα αυτοσχέδια πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Δώστε τα λεφτά στους μετρόπληκτους, όχι στους εργολάβους

Αν και τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσε η φήμη ότι θα γίνει κάποια «αντισυγκέντρωση» από τους λεγόμενους μετρόπληκτους, τελικά και οι μετρόπληκτοι ήταν εκεί για να υποστηρίξουν τη μόνη λύση που εγγυάται τη γρήγορη ολοκλήρωση του μετρό και είναι αυτή που δόθηκε το 2017 για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων.

Η επάνοδος της δήθεν λύσης του 2014 το μόνο που εγγυάται, πέρα από την καταστροφή ενός σημαντικού μνημείου και ενός νέου τοπόσημου για τη Θεσσαλονίκη, είναι ο συνολικός εκτροχιασμός του έργου, αφού για την ολοκλήρωσή του θα απαιτηθεί στην καλύτερη περίπτωση μια πενταετία, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ανάδοχος εταιρεία.

«Δώστε τα λεφτά στους μετρόπληκτους, όχι στους εργολάβους» ήταν το μήνυμά τους. Διότι είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό μεθοδεύουν μέσω του σταθμού Βενιζέλου μια τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, από την οποία μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργολάβοι. Εξάλλου από τον Αύγουστο οι ρυθμοί χελώνας επανήλθαν στα εργοτάξια, πλην αυτού της Αγίας Σοφίας, και όλα θυμίζουν ημέρες του 2013-14.

Θα το πάμε όσο πάει...

Ο Αλέξανδρος Γουλτίδης, ταμίας στο σωματείο εργαζομένων στις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης, έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση. «Εμάς θα μας συνέφερε η απόσπαση των αρχαίων, γιατί είμαστε άνεργοι τώρα. Προτιμούμε όμως να είμαστε άνεργοι για να σωθούν τα αρχαία. Όταν κατέβηκα και τα είδα πρώτη φορά, ένιωσα δέος. Είναι μνημεία, δεν βγαίνουν» δήλωσε και τόνισε ότι η απόφαση του σωματείου είναι ομόφωνη.

Ο Γιάννης Καρλιάμπας, αρχαιολόγος και πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σχολίασε από την πλευρά του ότι «φορείς σφραγίδας θέλουν να μας πείσουν ότι για το καλό της πόλης πρέπει να δεχθούμε την καταστροφή του μνημειακού συνόλου» για να υπογραμμίσει ότι «η απόσπαση, γιατί δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα υπάρχει επανατοποθέτηση, σημαίνει καταστροφή».

Η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλέκα Αλεξοπούλου, μέλος της Κίνησης Πολιτών, τόνισε ότι σήμερα η Κίνηση θα κάνει παράσταση στο ΚΑΣ επιμένοντας στη λύση για την κατασκευή του σταθμού με την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων.

«Κατεβαίνουμε αύριο (σ.σ.: σήμερα) στην Αθήνα προκειμένου να επιμείνουμε στη μη απόσπαση των αρχαιοτήτων, γιατί στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μια καταστροφική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι είναι αμφίβολο το αν θα επιστρέψουν οι αρχαιότητες από τις αποθήκες όπου σκοπεύουν να τις βάλουν.

«Ελπίζουμε ότι όλοι έχουν πάρει το μήνυμα. Δεν είμαστε εμμονικοί, απλώς πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο που η πόλη δεν πρέπει να το χάσει. Συνεπώς θα το πάμε όσο πάει...» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL