Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα στον πολιτιστικό χάρτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα στον πολιτιστικό χάρτη

Θεσσαλονίκη. Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τονίζει ότι τυχόν αλλαγή των μέχρι σήμερα αποφάσεων θα σημάνει την υποβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές αποφάσεις για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, που «αποτέλεσαν το σημείο συμφωνίας στην προστασία ενός μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη, που συνέβαλε περαιτέρω στην αποκάλυψη της βυζαντινής φυσιογνωμίας αυτής της πόλης, την ευθύνη για την τύχη της οποίας -και ασφαλώς των μνημείων της- ανέλαβε το ελληνικό κράτος το 1912».

Σημειώνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει 15 βυζαντινά μνημεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και επισημαίνει ότι «ο βυζαντινός οδικός άξονας που βρέθηκε στη διασταύρωση της Εγνατίας με τη Βενιζέλου αποτελούσε τον σύνδεσμο αυτών των μνημείων». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς έχουν υποστηρίξει τόσο την εξαιρετική σημασία του ανασκαφικού ευρήματος όσο και τη δυνατότητα υλοποίησης των ισχυουσών αποφάσεων και τεχνικών μελετών».

Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιεί ότι «η όποια απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων θα στραφεί ενάντια όχι μόνο στην τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, αλλά και στη θέση που έχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως ένας από τους βασικούς θεματοφύλακες του βυζαντινού πολιτισμού».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για τη Διάσωση της Πολιστιστικής Κληρονομιάς “Φωκίων Δεληγιάννης”, στην προχθεσινή συνέλευση της Κίνησης μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι «θα προσπαθήσουμε να πείσουμε με όποιον τρόπο διαθέτουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι η καλύτερη λύση είναι η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και η λειτουργία του σταθμού. Σε περίπτωση που δεν τους πείσουμε, δεν έχουμε παρά να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από ανθρώπους με ιδεοληψίες και τον κάλεσε «να κάνει ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Θεσσαλονίκη και να πει ‘ναι’. Αυτή η λύση που ξεκίνησε και προχωράει είναι αυτή με την οποία μπορεί να τελειώσει γρήγορα το μετρό Θεσσαλονίκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL