Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π. Οντορίκο για μετρό Θεσσαλονίκης: Η κυβέρνηση θέλει να κάνει Lego τη βυζαντινή Πομπηία

«Θα κάνετε τις αρχαιότητές σας LEGO; Σκοπεύετε να στήσετε τη βυζαντινή Disneyland; Να μας το πείτε! Και να αναλάβετε τις ευθύνες σας»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης εξαπολύει ο έγκριτος βυζαντινολόγος και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού Πάολο Οντορίκο.

«Αυτό που έφεραν στο φως οι εργασίες για το μετρό είναι η βυζαντινή Πομπηία! Το καταλαβαίνετε; Και σκοπεύετε να την ξεκολλήσετε, για να την επανακολλήσετε αργότερα; Τρελαθήκατε; Θα κάνετε τις αρχαιότητές σας LEGO; Σκοπεύετε να στήσετε τη βυζαντινή Disneyland; Να μας το πείτε! Και να αναλάβετε τις ευθύνες σας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr.

«Πώς τολμάτε να κατακρίνετε τον Ερντογάν, που μετατρέπει βυζαντινούς ναούς σε τζαμιά, όταν η κυβέρνησή σας σχεδιάζει να  ξεριζώσει το σταυροδρόμι της μνημειακής οδού των Βυζαντινών, στη Θεσσαλονίκη, και εσείς δεν αντιδράτε;» αναφέρει σε άλλο σημείο.

«Αν η στάση συνυπάρξει με τα ευρήματα, το 2023 θα είναι έτοιμος ο σταθμός, βάσει της μελέτης  που έχει εκπονηθεί και οδήγησε και στην υπουργική απόφαση του 2017. Αν αποκολληθούν, για να επανακολληθούν  εν συνεχεία,  πριν το 2025 δεν μπορεί να  έχει τελειώσει ο σταθμός.  Αυτό που έχουμε είναι ένα κορυφαίο εύρημα για τη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που βρέθηκε και εφόσον μπορεί να συνυπάρξει με τη στάση του ΜΕΤΡΟ, επιβάλλεται να μείνει in situ!» υπογραμμίζει ο Π. Οντορίκο.

Δείτε όλα τα σχόλια