Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ορίζουν νέο Δ.Σ. χωρίς να έχουν παύσει το παλιό

Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

 

Νέα ήθη και νέες πρακτικές εισάγονται στην κυβερνητική πολιτική καθώς το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ΤΑΠ χωρίς όμως να έχει ζητήσει τις παραιτήσεις των παλαιών μελών του, η θητεία των οποίων λήγει τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί τη διακοπή ή τη λύση της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που είχαν τοποθετηθεί ή επανατοποθετηθεί τον Νοέμβριο του 2018.

Παρ' όλα αυτά, σε στενό κυβερνητικό κλοιό, έτσι που να μην υπάρχουν κανενός είδους αντιδράσεις, αντιρρήσεις, ή έστω διαφορετικές απόψεις, περιορίζει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων η υπουργός Πολιτισμού, αφού στη νέα του σύνθεση το Διοικητικό Συμβούλιο του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γενικούς γραμματείς άλλων υπουργείων. Με πρόεδρο την Αθηνά Χατζηπέτρου, μέλη ορίζονται οι: Γιώργος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και η Αλεξάνδρα Χαριτάτου, ιστορικός μουσειολόγος στο Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο, η οποία μαζί με τρεις φίλες της έχει συστήσει την εταιρεία "Ηδίστη - Greece with a twist", που δραστηριοποιείται στην κατασκευή σουβενίρ και έχει εισηγηθεί την "καινοτόμα" ιδέα της δημιουργίας Μουσείου της Αθήνας, που ακούγαμε να ευαγγελίζεται προεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά, η σύνθεση του ΤΑΠ δεν περιλαμβάνει αρχαιολόγο. Είναι απορίας άξιο το γεγονός, αφού πρόκειται για το Ταμείο που κατά κύριο λόγο φροντίζει θέματα και προβλήματα που αφορούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (απαλλοτριώσεις, πωλητήρια, αναψυκτήρια, e-ticketing κ.λπ.). Το ταμείο, δηλαδή, που ασχολείται με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποκόπτεται από την αρχαιολογική κοινότητα και κατά συνέπεια στερείται την απαραίτητη τεκμηρίωση για το επιστημονικό του έργο (εκδόσεις, αρχαιολογικοί οδηγοί).

Ωστόσο, τις μεγαλύτερες απορίες δημιουργεί η ίδια η σύνθεση του Δ.Σ. από τέσσερις γενικούς γραμματείς. Μόνο ειδικά όργανα κυβερνητικής πολιτικής αποτελούνται κατά κύριο λόγο από γενικούς γραμματείς, στα οποία μάλιστα προΐστανται ή γενικοί γραμματείς ή υφυπουργοί ή/και υπουργοί. Είναι δυνατόν τέσσερις γενικοί γραμματείς να είναι μέλη σε ένα συμβούλιο στο οποίο πρόεδρος είναι ένα όχι ανώτερό τους στέλεχος; Από την άλλη, πότε θα συνεδριάζουν; Μόνο ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟΑ συμμετέχει τουλάχιστον σε δύο συνεδριάσεις κορυφαίων συμβουλίων την εβδομάδα, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Οι γενικοί γραμματείς δεν έχουν δουλειές στα υφυπουργεία τους;

Πολλά είναι ακόμα τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για τη δεδομένη σύνθεση. Αφού, όπως φαίνεται, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ κρίνει απαραίτητη τη "συμβολή" άλλων υπουργείων για τη λειτουργία του οίκου της, γεννάται η απορία αν τα τέσσερα υπουργεία που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του ΤΑΠ θα έχουν λόγο στα έσοδα και κατ' επέκταση στη διαχείριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μήπως ευσχήμως προετοιμάζεται το έδαφος να διαχειρίζονται και άλλα υπουργεία τον κουμπαρά του ΥΠΠΟΑ, ώστε να μη διατίθενται αποκλειστικά για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δηλαδή για την εύρυθμη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αλλά και της ίδιας της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ μέσω των Εφορειών Αρχαιοτήτων; Είναι γνωστό άλλωστε ότι, λόγω του πενιχρού προϋπολογισμού του, το υπουργείο Πολιτισμού έχει μοναδικό στήριγμα το ΤΑΠ. Αν τα έσοδά του διοχετευτούν σε άλλα υπουργεία πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του;

Μήπως δι' αυτού του τρόπου αναιρείται η αυτοχρηματοδότηση του Πολιτισμού, την οποία επαγγέλλεται το υπουργείο Πολιτισμού;

  • Γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ορίστηκε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος υπήρξε κορυφαίο στέλεχος στο Ποτάμι.

Πόλυ Κρημνιώτη

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις