Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Δεν έχουμε κυβερνητική θέση για το μετρό στη Βενιζέλου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν έχουμε κυβερνητική θέση για το μετρό στη Βενιζέλου"

Θεσσαλονίκη: Την άποψη ότι δεν είναι θέση της κυβέρνησης η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου εξέφρασε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, ενώ απέδωσε το θέμα που δημιουργήθηκε στην εμμονή του βουλευτή της Ν.Δ. Στ. Σιμόπουλου και τον «θόρυβο που θέλει να κάνει γύρω από το όνομά του...».

«Η θέση της κυβέρνησης δεν είναι αυτή, έχω βάσιμους λόγους που το λέω. Ξεκίνησε η ιστορία από μια εμμονή του ανεπανάληπτου του κ. Σιμόπουλου, που διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων και δεν έκανε τίποτα για το θέμα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν έχουμε κυβερνητική θέση ακόμη στο μετρό ο Κ. Σιμόπουλος δεν έχει κυβερνητική θέση, αλλά προσπαθεί να κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, που στήριξε το αίτημα «και αρχαία και μετρό», επανέλαβε αυτό που ήδη έχει τονίσει στην “Αυγή”, ότι «το να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των αρχαιοτήτων, να χαλάσει ό,τι έχει γίνει έως τώρα, να μεταφερθούν, να αποθηκευτούν και να ξανατοποθετηθούν τα αρχαία, χρειάζονται άλλα τέσσερα χρόνια, χώρια τα λεφτά». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «το σύνολο της κοινότητας των αρχαιολόγων και των επιστημόνων έχουν δηλώσει ότι πρέπει να παραμείνουν τα αρχαία in situ».

Εμβληματικό έργο το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018, ο Γιάννης Μπουτάρης στο εισαγωγικό σημείωμα του τόμου αναφέρεται και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα πάγιο αίτημα του δήμου που προχώρησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το Γραφείου του Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης.

Ο απερχόμενος δήμαρχος χαρακτηρίζει «εμβληματικό» το έργο, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για κάτι που οραματίστηκε από κοινού ο δήμος με την Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τονίζει ότι «έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, καθώς τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος (σ.σ.: από τους Αλέξη Τσίπρα και Ρούβεν Ρίβλιν) για την ανέγερσή του, υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας και εγκρίθηκε η οικονομική στήριξη του μουσείου από την ελληνική Πολιτεία, που έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». «Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξης της κατασκευής του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μνημείο - φόρο τιμής στην Ιστορία και στο αποτύπωμα της σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και νέο τοπόσημο της πόλης στην υποβαθμισμένη δυτική της πλευρά» επισημαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL