Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Η Βρετανία επιστρέφει αρχαιότητες σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βρετανία επιστρέφει αρχαιότητες σε Ιράκ και Αφγανιστάν

Αρχαιότητες και έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από το Ιράκ και το Αφγανιστάν κατά τους πρόσφατους πολέμους και κατασχέθηκαν στη Βρετανία επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους. Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν και αποκαταστάθηκαν έπειτα από στενή συνεργασία των τελωνείων, της αστυνομίας και κυβερνητικών οργανισμών, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος έκανε λόγο για "μερικά υπέροχα δείγματα".

Μεταξύ των αντικειμένων περιλαμβάνονται γλυπτά της Γκαντάρα, αρχαίας ονομασίας μιας περιοχής που σήμερα καλύπτει μέρος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, τα οποία εξήχθησαν παράνομα και κατασχέθηκαν από τις βρετανικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2002.

Υπάρχουν επίσης πήλινες πινακίδες μερικών εκατοστών, του 6ου-4ου αιώνα π.Χ. που κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011. Σε αυτές είναι γραμμένα 154 κείμενα, με σφηνοειδή γραφή, όπως επιστολές, ένα μαθηματικό κείμενο και διάφορα οικονομικά στοιχεία. Οι περισσότερες προέρχονται από την περιοχή Ιρισαγκρίγκ, η οποία λεηλατήθηκε μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, το 2003. Οι πινακίδες θα δοθούν στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη.

Στα γλυπτά περιλαμβάνονται επίσης μια προτομή του Μποντισάτβα, του Βούδα, από γκρίζο σχιστόλιθο και εννέα ζωγραφισμένες πήλινες κεφαλές.

Τα αντικείμενα έφτασαν από το Αφγανιστάν στη Βρετανία μέσα σε δύο ξύλινα κουτιά που κίνησαν τις υποψίες των τελωνειακών.

"Με την άδεια του Εθνικού Μουσείου του Αφγανιστάν, θα εκθέσουμε ορισμένα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, μέχρι να τα στείλουμε πίσω, μέσω της πρεσβείας" διευκρίνισε ο διευθυντής του Βρετανικού το οποίο προωθεί επίσης ένα σχέδιο συνεργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιών αρχαιοτήτων, συλλεκτών και πωλητών έργων τέχνης, ώστε να εντοπιστούν και να επιστραφούν αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την Αίγυπτο και το Σουδάν. Χάρη στο πρόγραμμα εντοπίστηκαν πέρυσι περίπου 700 αντικείμενα από τις δύο χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL